Petícióban tiltakoznak a gazdák a támogatások megnyírbálása ellen

Négy hét alatt százezren írták alá azt a petíciót, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) indított útjára, annak megakadályozására, hogy az Európai Bizottság a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak egy részét a migráció támogatására irányítsa át. A kormány Facebook oldalán megjelent videó szerint a százezredik támogató, Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, gazdálkodó kömlői gazdaságában online írta alá a petíciót.

Már 100 ezren írták alá a gazda petíciót

A magyar gazdák számára létkérdés a májusi választás, hogy megmarad-e a támogatásuk vagy azt a bevándorlókra költi az EU. Összefogtak, petíciót indítottak: már 100 ezren írták alá.

Posted by Magyarország Kormánya on Saturday, March 23, 2019

 

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI kérdésére a videófelvétel kapcsán kiemelte: a kormány a magyar gazdák mellett áll az agrártámogatások megvédésének ügyében. „Egyértelművé kell tennünk: nem engedhetjük meg, hogy a magyar gazdák kárára átcsoportosítsanak forrásokat Brüsszelben a migráció támogatására. Ez a terv veszélyezteti az agrárgazdaságot, a benne dolgozók megélhetését és az élelmiszerárak növekedését eredményezné. Minden magyar érdeke, hogy megvédjük az agrárgazdaságot, a gazdákat és a magyar termőföldet”.

A petíciót százezredikként aláíró, a videóban megszólaló Szécsi Zoltán elmondta, fiatal gazdálkodóként és korábbi élsportolóként nagyon fontosnak tartja, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer kerülhessen az asztalokra. A mezőgazdaság egy fejlesztésigényes ágazat, amihez kulcsfontosságú a támogatások megléte. A petíció ezt a támogatást védheti meg, ezért arra kér mindenkit, hogy csatlakozzon az aláírók köréhez.

Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese kifejtette: az európai büdzsének több mint hatvan százalékát az agrártámogatások teszik ki. Ezt akarják megcsonkítani, ezért nagyon fontos az, hogy ezek a támogatások hosszú távon, kiszámítható módon megmaradjanak a magyar és az európai gazdák számára. Mint mondta  meg kell védeniük azt a hagyományt és fantasztikus értéket, amit a vidék mezőgazdasága, a vidék Magyarországa jelent.

 Szendrei László, a NAK Heves megyei elnöke megszólalásában hangsúlyozta, a magyar gazdák számára a választás tétje az életben maradás. Amennyiben a közös agrárpolitikai forrásokat elvonják vagy csökkentik, nagyon sok gazdálkodó kényszerülhet arra, hogy felhagyjon a gazdálkodással, vagy csökkentse a termelését.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre