Új elnököt választ az Erdélyi Magyar Néppárt

A nemzeti erők egyesítésére és felelősségteljes tisztújításra biztatta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) küldötteit Tőkés László, az EMNP védnöke a párt országos tisztújító küldöttgyűlésén Nagyváradon.

A küldöttgyűlésen szombat este zárt ajtók mögött választják meg a párt új elnökét a folytonosságot támogató és a változást sürgetők közül. A tisztségre jelölt öt politikusból Soós Sándor alelnök és Nagy Pál Hargita megyei elnök a változást, Szilágyi Zsolt jelenlegi elnök, Toró Tibor ügyvezető elnök és Csomortányi István Bihar megyei elnök pedig a folytonosságot képviseli.   

Tőkés László köszöntésében hangsúlyozta:az EMNP politikai mozgástere Bukarest, Budapest és Brüsszel hármas szorításában beszűkült. A pártnak „a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyzeti előnyének kényszerű tudomásulvételével” kell megtalálnia a helyét.    

Az európai parlamenti képviselő felidézte: az EMNP-t alkotó politikusok 1990 óta a Fidesz partnereiként tevékenykedtek, akkor is, amikor ebből nem származott semmilyen előny, amikor mások Gyurcsány Ferenccel és a szocialistákkal, megint mások pedig a Jobbikkal keresték a kapcsolatokat. Tőkés László “Semjén-doktrínaként” említette a magyar miniszterelnök-helyettes azon kijelentését, mely szerint semmi sem fogadható el, ami az RMDSZ-t gyengíti. Úgy vélte: az RMDSZ önmagát gyengíti, amikor „az EMNP-t kizárja, és a Magyar Polgári Pártot (MPP) magához öleli”, és amikor elutasítja azt, hogy a kis pártokkal választási koalíciót alkotva induljon az európai parlamenti választásokon.   

Tőkés László óva intette a küldötteket attól, hogy elragadja őket a mozgalmi hév vagy a tehetetlenségből fakadó frusztráció és önkritikára képtelenül mindenért a leköszönő elnökséget hibáztatnák. Szerinte tetszetős a változás a megújulás, a fiatalítás jelszava, de a párt politikai irányvonalán nincs mit változtatni. A fiatalítás önmagában nem, csak többletértékekkel együtt vezethet eredményre – jegyezte meg.

A küldöttgyűlésre Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is üzenetet küldött. Mindannyian méltatták az EMNP szerepét a magyar nemzetpolitikában.   

(MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Halhatatlan szerelem címmel páratlan előadás érkezik az Erkel Színházba
Kifogta a kormány a szelet a Velencei Bizottság vitorlájából
Elhunyt Koós János