A szabadság futára

A Lengyel–magyar barátság napi programsorozat előestéjén mutatták be Wacław Felczak – A szabadság futára című könyvet a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

„Wacław Felczak lenyűgöző életrajza gyűjtőlencseként foglalja magába egy egész nemzedék – az 1918 körül született lengyelek – tapasztalatait. Felczak életútja annyira gazdag, hogy akár több ember életének is elég lett volna.” – írja Wojciech Frazik, Wacław Felczak professzor egykori tanítványa, az eredeti forrásdokumentumokon alapuló Felczak-monográfia szerzője.

A Lengyel-magyar barátság napjának alkalmából a Wacław Felczak Alapítvány, valamint a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány mutatta be a Felczak könyvsorozat legújabb kötetét az alapítvány névadójáról, Wacław Felczak professzorról.

A kerekasztal-beszélgetésen Wojciech Frazik szerző mellett részt vett Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke; Anna Milczanowska, a lengyel Szejm képviselő asszonya; valamint Kiss Gy. Csaba, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professzora. A beszélgetést moderálta Pálfalvi Lajos professzor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője.

Az eseményen köszöntőbeszédet mondott Karol Biernacki, a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki hangsúlyozta, Felczak professzor életútja példaként áll minden, a lengyel–magyar barátságért tenni akaró ember előtt.

A szabadság futára című monográfia mellett szintén most mutatták be a Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent MEMENTO Szmolenszk – Budapest 2018 című könyvet, amely a 2010-es szmolenszki tragédiának, valamint a magyar-lengyel barátságnak állít emléket.

 

WACŁAW FELCZAK ALAPÍTVÁNY közleménye

***

Wacław Felczak (1916–1993)

Wacław Felczak a XX. századi lengyel-magyar kapcsolatok legendás alakja az Eötvös Kollégium egykori lakója volt. A lengyel-magyar kapcsolatok kutatója a második világháború idején Varsó és az emigráns lengyel kormány közötti titkos futárszolgálat budapesti szervezőjeként működött. Földalatti tevékenységével pénzt, információt és parancsokat továbbított a megszállt Lengyelországban harcoló ellenállásnak. A háború után a kommunista szervek bebörtönözték és csak 1956 őszén engedték szabadon, ami után a krakkói Jagelló Egyetem Történeti Intézetében dolgozott. Az 1970-es évektől rendszeresen járt Magyarországra, ahol szűk körű előadásokat tartott.

WACŁAW FELCZAK ALAPÍTVÁNY

A Wacław Felczak Alapítvány létrejöttét a professzor egykori hallgatója, Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be 2016-ban, Wacław Felczak születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett krakkói emlékülésen. A magyar és a lengyel fél úgy döntött, hogy a professzor emlékére két intézményt állítanak fel, egyet Budapesten, egyet pedig Varsóban. Az alapítvány célja a magyar–lengyel barátság és együttműködés további elmélyítése, amelynek érdekében kiemelten támogatja a közoktatásban folytatott ismeretterjesztést, a felsőoktatási és tudományos tevékenységeket, valamint az ifjúsági közösségek élményszerű, alkotó együttlétét.

Az alapítvány 2018-ban kezdte meg a működését, amelynek keretében meghívásos, valamint nyílt pályázatokat ír ki, ösztöndíjakat létesít és céltámogatásokat ítél meg. Az Alapítvány kuratóriumi elnöke dr. Karol Biernacki, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád megyei Levéltárának igazgatója, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja.

WACŁAW FELCZAK ALAPÍTVÁNY

Az Alapítvány a lengyel-magyar barátság jegyében a Rézbong Kiadóval eddig közösen 10 kötetet adott ki

***

A lengyel-magyar barátság szobra Győrben

Kis halom tetején egymás mellett két vastagtörzsű, lombos tölgyfa áll, melyeknek erős gyökerei a földben összefonódva jelképezik a lengyel és magyar nép barátságát. A kis halom négy oldalán emléktáblák vannak, azonos magyar és lengyel felirattal, amely Stanisław Worcell (1849) gondolatát idézi.

„Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.”

Az emlékművet Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök és Sólyom László magyar államfő leplezte le 2006. március 24-én.

Iratkozzon fel hírlevelünkre