A meteorológiának is van világnapja

1960- óta tartjuk meg minden évben március 23-án a Meteorológia világnapját.

Ezen a napon szerte a világban konferenciákat, előadásokat szerveznek az éppen aktuális témakörben, amely évről-évre változik. 

Az idei év témaköre “A Nap, a Föld és az Időjárás”. Az előadások során arról esik szó, hogy a Napból érkező energia miként formálja az időjárást, irányítja az óceánok áramlásait és a teljes földi vízkörforgást, illetve hogyan befolyásolja hangulatunkat, napi tevékenységeinket. 

A meteorológiai előrejelzésnek egyre nagyobb jelentősége van, hiszen a globális klímaváltozás kapcsán a szélsőséges időjárási tényezők egyre kiszámíthatatlanabbá válnak, holott a mindennapi életünk, a földművelés és számos más tevékenység számára fontos lenne az, hogy információkkal rendelkezzünk az időjárásról.

Hazánkban a hagyományhoz híven a Meteorológiai világnapon adják át a Magyar Meteorológiai és Földmágnesességi Intézet alapítójáról elnevezett Schenzl Guidó Díjat és a Pro Meteorológia Emlékplakettet. Mindkét elismerést a magyar és a nemzetközi meteorológia területén kimagasló tudományos, kutatási és szakmai eredményeket elért meteorológusok nyerhetik el.

Forrás: eumet.hu.

Iratkozzon fel hírlevelünkre