Közel hetven magyar érem a speciális olimpia nyári világjátékokon

A magyar küldöttség 68 érmet, 32 aranyat, 26 ezüstöt és 10 bronzot gyűjtött az Abu-Dzabiban és Dubajban megrendezett XV. speciális olimpia nyári világjátékokon, amely látványos záróceremóniával fejeződött be csütörtökön este.

Az év egyik legnagyobb sport és humanitárius rendezvényén 62 magyar versenyző szerepelt, 14 sportágban.

Még itthon Áder Jánossal kézfogás az eskütétel után – Fotó: specialolympics.hu

A dobogós helyezések mellett 12 negyedik, hat ötödik és egy hatodik helyet is szereztek a magyarok, s minden sportágban gyűjtöttek legalább egy érmet.

A magyar küldöttség beszámolója alapján a kosárlabda-válogatott megvédte címét, és aranyérmes lett az egyesített, vagyis integrált labdarúgócsapat is. Az első helyeket tekintve a legeredményesebb magyar sportolók közé tartozik a gyalogló Huzlinger István, az erőemelő Fecske József, az úszó Szilágyi Zsanett, valamint a tornász Latinovics Lívia és Juhász Szebasztián.

A rendezvények előtti ismerkedés az arab országgal – Fotó: specialolympics.hu

Az Egyesült Arab Emírségek első alkalommal adott otthont speciális olimpiának, a világjátékok sporteseményein és kísérő programjain 190 országból 7500 sportoló, 2500 edző, 20 000 önkéntes, 3500 VIP-vendég vett részt.

Az értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolók versenyrendszerét 1968-ban, Chicagóban a Kennedy család tagja, Eunice Kennedy Shriver alapította meg. Magyarország 1989-ben csatlakozott a mozgalomhoz.

A következő téli világjátékoknak 2021-ben Svédország, a négy év múlva esedékes nyári világjátékoknak pedig Berlin ad majd otthont.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre