5 dolog, amit tudnia kell az új-zélandi lövöldözésről

Március 15-én, az új-zélandi Christchurch-ben fegyveresek támadtak meg két mecsetet, 49 halottat és 48 súlyosan megsérült embert hagyva maguk után. A támadókat feltehetőleg a bevándorlásellenesség motiválta. Öt olyan dolgot szedtünk össze az eseménnyel kapcsolatban, amellyel a teljes kép megismerése érdekében, érdemes tisztában lennünk.

1. 49 halott, 48 sebesült

A hivatalos jelentések 49 halottról és 48 súlyosan megsebesült emberről számolnak be – beleértve a gyerekeket is -, akiket lőtt sebbel szállítottak kórházba.

A Canterbury Rendőrség jelentése szerint 41-en a Noor mecsetnél haltak meg, míg másik hét ember a Linwoodnál. Egy ember a kórházban vesztette életét.

A sebesültek közül néhány személyen több műtétet is el kell végeznie a christchurch-i kórház orvosainak. 12 műtőt kellett használatba venni az események után.

A CNN szerint az első hívások után a rendőrség 13:40 körül ért ki a helyszínre. Az egyik szemtanú azt mondta, a támadók 10-15 percig folyamatosan lőttek.

“Ez egy nagy mecset, több mint kétszázan voltak benne. A fegyveresek hátulról jöttek. Sokáig lövöldöztek. A falon kellett átugranunk, hogy megmeneküljünk” – mesélte az egyik szemtanú, Mohan Ibn Ibrahim.

2. Robbanószereket is találtak

Két rögtönzött robbanószerkezetet is találtak az egyik járműhöz erősítve. A két mecset körül több fegyvert is találtak.

“Világos, hogy ezt csak terrorcselekményként írhatjuk le” – közölte Jacinda Ardern miniszterelnök egyik nyilatkozatában. “Az alapján, amit tudunk, elmondhatjuk, hogy ez egy jól megtervezett támadás volt.”

3. Négy embert letartóztattak

Legalább négy olyan emberről tudni, akiket a hatóság letartóztatott, közülük háromnak nagy valószínűség szerint közük volt a támadáshoz.

Egyiküket gyilkossággal vádolják, két másikat pedig illegális fegyverbirtoklással. A negyedik embernek, Mike Bush rendőrségi parancsnok szerint, lehet, hogy semmi köze a támadásokhoz.

A gyilkossággal vádolt férfit a 28 éves, ausztrál Brenton Tarrantként azonosították, akinek tárgyalása elkezdődött.

4. A tömeggyilkosságot élőben közvetítették a Facebookon

Tarrant egy GoPro sisak-kamerával, egy 17 perces élő videóban rögzítette az eseményeket, amint ártatlan embereket végez ki. A videó a YouTube-ra és a Twitterre is kikerült.

Bár az új-zélandi hatóságok kérték, hogy távolítsák el a videót, a Twitter, a Facebook és a YouTube nagyon lassan reagált a kérésre. Azóta eltávolították a videót platformjaikról. 

5. Tarrant kiáltványa

A tömeggyilkosságot megelőzően Tarrant több fényképet is közzétett gépfegyverek tölténytárairól, valamint egy linket egy 73 oldalas dokumentumról, amely a “The Great Replacement” címet viseli.

Hosszú írása alátámasztja Tarrant ideológiáját és szándékait, a bevándorlással indokolja a tömeggyilkosságot.

A “The White Genocide” című fejezetben azt állítja, hogy a tömeges bevándorlás elpusztítja a kultúrát és a közösséget.

“Mielőtt még a népességszaporulati rátákkal foglalkoznánk, el kell bánnunk mind a behatolókkal a földjeinken, mint azokkal, akik be akarnak lépni a földünkre” – írta Tarrant.

“Össze kell zúznunk a bevándorlást és deportálni azokat, akik már a földjeinken élnek. Ez nem csak a további jólétünk kérdése, hanem a népünk túléléséé is.”

A dokumentumban Tarrant magát csupán egy “átlagos fehér emberként” nevezi meg, aki egy szegényebb, munkásosztálybeli skót, ír és angol felmenőkkel rendelkező családba született. 

Azt is említi, hogy kevéssé érdekli az oktatás, alig tudta elvégezni az iskolát.

Tarrant – az írásában foglaltak szerint –

azért hajtotta végre a támadást, hogy “megmutassam a betolakodóknak, hogy a mi földünk sosem lesz az övék, a mi hazánk a miénk, és hogy amíg fehér ember él, addig ők SOHA nem fogják elfoglalni a földünket, nem fogják átvenni a helyünket.”

A vérengzésben majdnem ötvenen hunytak el…

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: The Christian Post

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre