Magyarország az üldözött keresztények védelmében

Március 12-én, kedden közös konferenciát tartott szerkesztőségünk a Szalézi Ifjúsági Mozgalommal, melyben az üldözött keresztények megsegítésére irányuló magyar erőfeszítésekről tájékozódhattunk. Meghívott előadónk Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps programért felelős államtitkára volt.

A konferenciát Szlávik Adél, a Szalézi Ifjúsági Mozgalom világi vezetője nyitotta meg.

Ábrahám Béla, a Don Bosco Szalézi Társasága magyarországi tartományának főnöke köszöntőjében méltatta az üldözött keresztények megsegítésére létrehívott államtitkárság munkáját, és kifejezte abbéli reményét, hogy a szaléziak és a magyar kormány közötti, formálódó együttműködés konkrét gyümölcsökben nyilvánul majd meg: a Szalézi Társaság a világ egyik legnagyobb szerzetesrendje, amely rengeteg olyan országban fejt ki evangelizációs és karitatív tevékenységet, ahol a keresztényeket üldözik. A lehetséges kooperációról a rend főnöke, Ángel Fernández Ártime és a magyar kormány képviselői korábban személyesen is egyeztettek

sdb

A konferencia megnyitóját követően Azbej Tristan személyes hangvételű, sokszor torokszorító részletekkel kiegészített beszámolóját hallgathatta meg a közel száz egybegyűlt érdeklődő. Előadásában bemutatta az államtitkárság tevékenységét a Közel-keleten és Afrikában, illetve felvázolta azokat a az Egyesült Államokkal és Lengyelországgal formálódó együttműködéseket, amelyek ebben az évben hozhatnak majd gyümölcsöket az üldözött keresztények megsegítésében. 

Ezt követően két tanúságtétel hangzott el Magyarországon tanuló közel-keleti diákoktól, akik a kormány üldözött keresztényeket segítő ösztöndíjprogramjának jóvoltából tanulhatnak hazánkban. Egyikük elmondta, hogy az ISIS támadása elől az utolsó pillanatban, az éjszaka közepén sikerült családjával együtt elmenekülniük, mostanra azonban az életük rendeződni látszik, köszönhetően többek között a Magyarországtól kapott segítségnek is. 

Zárásul Ábrahám Béla megáldotta az egybegyűlteket, és közös imát mondtunk üldözött keresztény testvéreinkért. 

A képre kattintva galéria nyílik!

Fotók: Hegedüs Márton (Behance; Instagram)

Iratkozzon fel hírlevelünkre