„Álmodni sose lehet elég nagyot”

Nem is olyan rég még az iskolapadban ültek, ma már azonban Európa egyik legjobb fesztiválját szervezik. Tavaly máris a European Festival Awards-ra jelölték a Vibe fesztivált. Mi lehet a titkuk?

Nem is olyan rég még az iskolapadban ültek, ma már azonban Európa egyik legjobb fesztiválját szervezik. Ráadásul nem is a Balatonon vagy Budapest közelében, hanem Erdélyben, Marosvásárhelyen. A tavaly European Festival Awards jelöléssel kitüntetett Vibe fesztivál főszervezőjével, Rés Konrád Gergellyel beszélgettünk.

Rés Konrád Gergely. Fotó: Vasárnap.hu

– Nem lehetett volna Vibe helyett mondjuk „Vonzalom” a fesztivál neve?

– Nem. 

– Honnan jött akkor a név?

– A „vibe” szó a rezgés angol megfelelője, a nevet azért választottunk, mert sok szempontból is találó volt a résztvevőinkre, a hangulatra és a helyszínre. Ott van a „vibe” a Maros-part és a strand vizében, a hangfalak dübörgésében és a fesztiválozók egymás közti és zene iránti viszonyában, és emellett a fesztivál nyári egyetem részén is a fiatalok agyhullámai rezegnek.

– Kolozsváriak szerveznek Székelyföldön fesztivált? Miért nem inkább Kolozs megyében valahol?

– Olyan helyszínt kerestünk, és, úgy érzem, találtunk is, ami minden erdélyi magyar fiatalnak könnyen hozzáférhető. Természetesen számított, hogy ne legyen messze Székelyföldtől. Ma már annyi fesztivál van, akkora a konkurencia, hogy ezt is figyelembe kellett venni. Egyébként a szervezőcsapat nagyon színes, az köt igazán össze minket, hogy mindegyikünk a „kincses” városba jött továbbtanulni.

– Kincses Kolozsvárra?

– Igen, tanév közben a legtöbb magyar Kolozsváron lakik. A csapat magját ezért főképp kolozsváriak adjak, de persze sokan vagyunk Vásárhelyről, Udvarhelyről, Csíkból és persze Háromszékből is. Az előszervezés Kolozsváron és Marosvásárhelyen párhuzamosan történik, az iroda csak egy hónappal a fesztivál előtt költözik Marosvásárhelyre. Ez a város is fontos egyetemi és iskolai központ, és szerettük volna, ha újra felkerül Európa fesztiváltérképére. Nem beszélve arról, hogy Vásárhely mégis csak Székelyföld fővárosa. Ráadásul Kolozs megyében rengeteg kisebb-nagyobb fesztivál van, nehéz lett volna lenyomni a reklámzajt.

Rés Konrád Gergely. Fotó: Vasárnap.hu

– Így jött akkor az ötlet? A sok fesztivál láttán arra jutottak, hogy tudnak jobbat csinálni?

– Nem jobbat akartunk csinálni, hanem mást. Olyat, ami a miénk, a magyar diákságé, a fiataloké. Sok fesztiválon nagyon keverednek a korosztályok, nálunk inkább a zenei stílusok keverednek, hogy kiszolgálják a harminc-harmincöt alatti nemzedékek ízlését. A Vibe azért hiánypótló, mert elsősorban egy diáktalálkozási pont, rajtunk kívül nincs olyan esemény Erdélyben, ahova Szatmárnémetiből és Barótról is eljárnak a fiatalok. De az ötlet magja csak annyi volt, hogy szervezzünk egy diáktalálkozót – közösen az országos és a helyi ifjúsági szervezetekkel. Az erdélyi fesztiválpiacból hiányzott ez a rendezvény.

– Hányan szervezik a Vibe-ot?

– Több, mint 640 szervező van, beleértve az önkénteseket is, őket is teljes jogú szervezőkként kezeljük. A szervezés egész évben zajlik, nincs megállás két kiadás között. Tavaly például az a mintegy tíz alapember már következő héten nekifogott az idei kiadás szervezésének. Októberre bővült harminc főre bővült a csapat, illetve a különböző területek felelőseivel és a promóterekkel együtt 200 főre.

Rés Konrád Gergely. Fotó: Vasárnap.hu

– Csak magyarok járnak a Vibe-ra, vagy jönnek románok is?

– A fesztiválozók 95 százaléka magyar, de megfordulnak más nemzetiségűek is. A nemzetközi fellépők miatt egyre több román fiatal is ellátogat a fesztiválra. Sok a francia, német és angol résztvevő is, talán a vásárhelyi orvosi egyetem miatt.

– Akkor a zenekaroktól lesz magyar a Vibe?

– A magyar diákságot szólítja meg elsősorban, magyarul kommunikál, értünk van. A szolgáltatók magyarul beszélnek, a zenei program is javarészt magyar fellépőkből áll, és a koliban is leginkább erdélyi és magyarországi előadók vannak. Ha körbejárod a Vibe-ot, akkor zömében magyar szót hallasz, és ismerős arcokba botlasz.

Rés Konrád Gergely. Fotó: Vasárnap.hu

– Ők is fellépnek?

Ők pont nem, de lesznek sokan mások: Kistehén, Ganxsta Zolee, Halott Pénz, Wellhello, Punnany Masssif, USNK…

– És a Lost Frequencies is.

– Igen, ő lesz a főfellépőnk. Sokan miattuk jönnek majd el, de, ahogy mondtam, zeneileg jól megfér a Lost Frequencies is a magyar fellépőkkel.

Rés Konrád Gergely. Fotó: Vasárnap.hu

– Az igaz, hogy máris a legjobb európai fesztiválok közt tartják számon a Vibe-ot?

– Az első kiadással sikerült bekerülnünk Európa legjobb 10 új fesztiválja közé. A helyszín, a hihetetlen bulikedvet magukkal hozó résztvevők, a szervezőcsapat sokszínűsége nagy potenciált jelentenek. Ha sikerül ezeket az erőforrásokat hatékonyan becsatornázni, annak jó vége lesz néhány éven belül. A tavalyi European Festival Awards jelöléssel pedig újra felhelyeztük Marosvásárhelyt Európa fesztiváltérképére.

Rés Konrád Gergely. Fotó: Vasárnap.hu

– Ezt jó hallani. És tavaly mennyi pálinka fogyott?

– Még a VIP-készletet is kiitták.

– Ezek után mik lehetnek a távlati célok? Tényleg tervezik, hogy meghívják Bradley Coopert és Lady Gagát is?

– Sőt, a Queent is! Álmodni sose lehet elég nagyot.

Rés Konrád Gergely. Fotó: Vasárnap.hu

– Volt már cég, aki meg akarta venni a Vibe jogait?

– Még nem érkezett ilyen ajánlat. A szívügyünk az ifjúság és ez a fesztivál, úgyhogy nagyon jó ajánlatnak kell lennie, hogy egyáltalán elgondolkozzunk rajta.

– Ha csak egy kívánságotok lenne, az idei szezonra mi lenne az?

– Ne essen az eső!

– Jó tudni, hogy ilyen kevés kell a boldogságához.

 – Jó, akkor nagyon örülnénk, ha a Vasárnap.hu is képviseltetné magát július 4. és 7. között a Vibe-on!

Rés Konrád Gergely. Fotó: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre