Március 15. – Események

Akik velünk tartottak ma, azoknak igyekeztünk folyamatosan beszámolni az ünnepi eseményekről.

12:00

Kérek egy hírlapot! sajtótörténeti kiállítás Pécelen

Sajtótörténeti kiállítás Pécelen, a Ráday-kastély Márványistállójában 2019. március 15-én. Az április 14-ig látogatható tárlat anyaga sorra veszi a nagy magyar történelmi eseményeket. A vitrinekben az 1700-as évek kiemelkedő eseményeiről, az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, a világháborúkról, az 1956-os forradalomról, az űrutazásról és a magyar sportsikerekről tudósító újságok címlapjai láthatók a rendszerváltásig bezárólag. – MTI/Koszticsák Szilárd

1848-49-es újságok a Kérek egy hírlapot! sajtótörténeti kiállításon Pécelen – MTI/Koszticsák Szilárd

 

11:40

A magyarság helyéről Európában – Orbán Viktor zárógondolatai

Mi vagyunk, akik megállítottuk az inváziót a határainknál, mi vagyunk, akik nem a bajt hoztuk ide, hanem a segítséget vittük el oda, ahol a baj keletkezett. El kell felednünk az Egyesült Európa lázálmát! – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: Magyarország népe büszke a hazájára, szereti a hazáját. Újra és újra egyesíteni kell a magyarokat, és ezt csak a szabadság zászlaja alatt tehetjük meg. A szabadság nem cél, hanem az út – emelte ki.

Mire vágyunk ma is? Ugyanarra, mint ’48-ban: saját hazára, megértő szomszédra, jó társra, méltó megélhetésre… Ha szabadok vagyunk, akkor mindenünk megvan! MI nem elszenvedni jöttünk az életet, hanem hogy értelmet adjunk annak – zárta szónoklatát Orbán Viktor.

11:30

A magyar jelenről 

Legyen közös cél, ami összetart minden magyart, egy közös akarat, hogy független saját államban élhessünk. A magyaroknak joguk van a saját életükhöz, ahogy kedvük tartja – hangsúlyozta Orbán Viktor. Mint mondta: jöhettek nehéz idők, 1849-ben nem élhettünk, úgy ahogy akartunk, csak úgy, ahogy lehetett. Kiegyezésben éltünk, de Kossuth-tal álmodtunk.

Nincs olyan birodalom, ami megváltoztatni tudná a magyarok álmait – tette hozzá. A birodalmak árnyékában igazában sohasem győztek le minket, „voltunk, vagyunk és leszünk” „a magyar név megint szép lesz” – üzente az ünneplőknek.

Keresztény kultúránk elveszítése után nem lesz Európa. A mai európai vezetők szabaduljanak meg a farkasvakságtól, európai ember csak akkor lehet boldog, ha saját maga dönthet a maga és hazája sorsáról – mondta beszédében Orbán.

11:24

Orbán Viktor a lengyel-magyar „romantikus” és valós barátságról

Nagy közép-európai reneszánszra készülünk, ám ha lépést akarunk tartani a lengyel fejlődéssel, össze kell kapni magunkat. Európának – hangsúlyozta –, mindig számolnia kell a magyar-lengyel „romantikus”, de annál sokkal erősebb barátsággal.

11:21

Orbán Viktor szólt az ünneplőkhöz

Lengyelek újra itt vannak velünk, a lengyelek nélkül nem lenne az a szabadságunk, ami van. Ők adták II. János Pál pápát. Kalapunk emelve tisztelgünk a lengyel nép előtt – kezdte ünnepi beszédét Orbán Viktor.

11:18

Ahogy 171 évvel ezelőtt is, ma ugyanúgy nemzeteink újra együtt harcolnak az igazságért. A turul és a lengyel sas együtt vezet bennünket efelé. A magyar Petőfi és a lengyel Herbert együtt mondta, más nyelven ugyan, hogy égből jön a segítség. Isten áldja meg a magyart, Isten áldja meg a lengyeleket, adjon, jobb Európát – fejezte be beszédét a lengyel miniszterelnök.

11:10
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök  felszólalása

A lengyel kormányfő szeretettel köszöntötte a lengyel és magyar barátait és megköszönte a meghívást a szolidaritás ünnepére. A lengyel–magyar barátság immár ezer esztendeje tart és később is folytatódott – mondta, hozzátéve: mindig együtt küzdöttünk a szabadságért, és most egy jobb jövőért harcolunk. 

10:37

Elkezdődött az ünnepi műsor, amelynek koreográfiáját  Zsuráfszky Zoltán készítette, a rendező Vidnyánszky Attila volt. 

Résztvevõk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen – MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek után Orbán Viktor miniszterelnök mond majd beszédet. Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is felszólal.

Lengyel résztvevők az ünnepség előtt a Múzeumkertnél – MTI/Máthé Zoltán

Résztvevők az állami ünnepség előtt a Múzeumkertnél – MTI/Szigetváry Zsolt

Lengyel résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepség előtt a Múzeumkertnél – MTI/Máthé Zoltán

09:20

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt a március 15-ei nemzeti ünnepen, pénteken. A zászlót Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység.

Katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulóján az Országház előtti Kossuth téren – MTI/Bruzák Noémi

Az eseményen részt vettek kormánytagok, az állami és katonai szervezetek képviselői, diplomaták. A téren sok család, turista jelent meg. Sok nézelődő kokárdát viselt, többen magyar zászlót tartottak kezükben.

Áder János köztársasági elnök ellép a díszzászlóalj előtt – MTI/Bruzák Noémi

A Kossuth térről a lovas díszőrség felvezetésével átvonulnak az ünneplők a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is felszólal.

Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulóján tartott központi rendezvények keretében a Magyar Nemzet Múzeumnál délutántól, a budai Várban egész nap több rendezvénnyel várják az ünneplőket, családokat.

Március 15., az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kitörésének ünnepe, 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

(MTI, vasarnap.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre