40 halottja van az új-zélandi lövöldözésnek

Fegyveres emberek nyitottak tüzet egy mecsetre Új-Zélandon. A támadásban 40-en meghaltak, Christchurch városát lezárták.

Az új-zélandi média 5 órával ezelőtt jelentette, hogy az áldozatok száma 5 és 27 közé tehető, a számot még nem erősítették meg (egyes jelentések 40 halottról is beszélnek), írja a Reuters. A rendőrség elmondása szerint a két érintett mecsetben több haláleset is történt, az viszont még nem világos, hány támadóról beszélhetünk.

A közösségi médiában felkapott videón – melyet az egyik fegyveres rögzített és tett közzé élő online adásban – jól látszik, ahogy az illető a mecsethez vezet, belép, majd tüzet nyit az emberekre.

Az egyik muszlim férfi a Guardiennek elmondta, hogy most már nem tudja, hol lesz biztonságban, hiszen azért jött a szigetországba, mert az hitte, ez biztonságos hely.

A lövöldözést követően őrizetbe vett négy ember egyike ausztrál állampolgár, amint azt Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is megerősítette.

“Értesüléseim alapján megerősíthetem, hogy az őrizetbe vett személy ausztrál állampolgár”- nyilatkozta Morrison Sydneyben.

“Új-zélandi testvéreinkkel, mint családunk tagjaival együtt gyászolunk, megrendültünk, megdöbbentünk, felháborodtunk, és teljes mértékben elítéljük a radikális, szélső-jobboldali, erőszakos terrorista által elkövetett támadást.”

Jacinda Ardern, új-zélandi miniszterelnök kiemelte, hogy a tragikus esemény példátlan az ország eddigi történetében. 

S4C.News

 

Képek forrása: Npost

Iratkozzon fel hírlevelünkre