Óriási bajban van Verhofstadt és pártja

Miközben a világ Londonra és a Brexitre koncentrál, Guy Verhofstadt és pártja, a liberális ALDE épp eltaktikázta magát. Ugyanis kiderült, hogy a kongresszusaikat eddig a Google, a Disney, a Microsoft és a Bayer finanszírozta. Emmanuel Macron, francia kormányfő pártja viszont erre hivatkozva bejelentette: nem lépnek az ALDE-val szövetségre az Európai Parlamenti választások után.

Ez persze még lehet kampányfogás is, hogy a félelem és rettegés beindítsa a migránspárti érzelmeket szerte Nyugat-Európában, bár Macron pártjának kampányfőnöke, Stéphane Séjourné bejelentette, hogy az En Marche nem szövetkezik a liberális pártokat tömörítő ALDE-val, miután kiderült, hogy a liberális pártszervezet a Bayer-Monsanto mezőgazdasági, vegy- és gyógyszeripari konszerntől kapott jelentős anyagi támogatásokat.

Macronnak is van szíve.

Bár Magyarországon is komoly hírnevet szerzett a Monsanto, Franciaországban talán még gyakrabban bírálták, amiért génmódosított vetőmagokat és környezetszennyező-rákkeltő gyomirtókat dobott a piacra. Ennek nem mellesleg az az oka, hogy a magyar Alaptörvény tiltja a génmódosított termékek előállítását, a francia alkotmány pedig nem. Miután Séjourné kifejtette, hogy nem szövetkeznek olyan szervezettel, ami efféle támogatásokat elfogad, az ALDE sem hagyta annyiban a dolgot. Szerintük a pénznek nincsen szaga magánszponzorok támogatásait a kongresszusaik finanszírozására használták fel, „ezt azonban szerencsétlen módon úgy interpretálták, mintha aktív politikai befolyásolásról volna szó”. Bár bűnbánóan azért megjegyezték:

A jövőben nem fogadják el az efféle adományokat.

Ez Séjourné szerint nem hatotta meg Macron-pártját. Tartják magukat a döntésükhöz. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy aki most a zsebkendőjéért nyúlna, ne tegye, mert nagyon valószínű, hogy hamarosan a következő cikkel jelentkezünk:

Macron és Verhofstadt kibékültek!

(Forrás: Mandiner)

Iratkozzon fel hírlevelünkre