Ókovács Szilveszter: A hazafiságot nem prédikálni kell

Az elmúlt időszak vádjaira, vitáira is reflektált Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a Skrabski Fruzsinának adott, rendhagyó interjúban, amely a Facebookon jelent meg. Az interjúból kiderült az is: felesége írta az első, Kossuth térre hívó SMS-t 2006-ban, miután nyilvánosságra került az őszödi beszéd.

A nemzeti jelképeink tiszteletet követelnek, azokat önös célokra használni nem szabad, mert az egész nemzetet testesítik meg – mondta a Skrabski Fruzsinának adott rendhagyó interjúban Ókovács Szilveszter. Az Operaház főigazgatója felidézte, a legnagyobb magyar zászlót a közelmúltban Dél-Koreában látta, amikor a Bánk bán felhangzása előtt a magyar Himnuszt is eljátszották, és a teljes színpadnyílás méretében egyetlen zászlóvá vált a hatalmas háttér-ledfal. 

Az iménti gondolatot nyomatékosítandó, Ókovács hangsúlyozta;

a nemzeti jelkép nem játék, pláne egy nemzeti intézményben nem lehet az.

A közelmúltban újra kritikák és támadások kereszttüzébe került főigazgató beszélt arról is, a Billy Elliott című darabot éppen azért tűzték műsorra, hogy megpróbáljanak hozzájárulni a hazai balettképzés kimeneti oldalának erősítéséhez. Mint mondta, mindezzel a cél, hogy ne maradjon csak ötven százalékon a Magyar Nemzeti Balettban a magyar művészek számaránya, mert „bár egy osztrák vagy holland balettigazgató már ettől a számtól elájulna örömében, nekünk még ez is kevés”. A bemutatótól kezdődően a székekre helyezett jelentkezési lapok hatására három hónapon belül új képzési központ indulhatott, melyben ma már száztizenöt növendék tanul – tette hozzá.

„A Magyar Állami Operaház közalkalmazottainak száma 1100 körül van, jó pár álláshely betöltetlen. Közöttük külföldi állampolgár szűk 70 kolléga, ez 6 százalék. Rajtuk kívül foglalkoztatunk még több száz személyt szerződéssel, köztük több mint 100 magyar operaénekest. Évente 1-2 külföldi koreográfus és balettmester, évi 1 balettgálára 4-6 külföldi szólista, szezononként 1-2 külföldi rendező, tervező, 8-10 karmester érkezik hozzánk. A soron következő Keresztény Évad 3000 énekesi kitűzéséből bőven száz alatti a külföldi énekesek fellépésének száma, ez csak 3 százalék” – sorolta a számokat, reagálva a vádakra, melyek szerint szakmai irányító tevékenysége veszélyezteti az Operaházban a magyar dominanciát. 

Arra a kérdésre válaszolva, mit tanít gyermekeinek a hazáról és kereszténységről, Ókovács Szilveszter úgy válaszolt: nem szokott prédikálni. A konkrétumokra térve említette a példát, mely szerint reggelente a piaristákhoz járó fiúktól így szokott búcsúzni az autóút végén: „Legyetek keresztények, maradjatok Ókovácsok!”

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre