Keresztet állítottak, letartóztatták őket

Erőteljes közfelháborodást váltott ki, amikor a görögországi Leszbosz szigetén a rendőrség őrizetbe vett 36 embert, még március elején, miután ők egy hatalmas vasból készült keresztet állítottak fel Apelli sziklás partjánál. A hatóságok tájékoztatója szerint erre azért volt szükség, mert a keresztet állító személyek olyan helyen tették mindezt, ahol egykor a Mitilíni kastélya állt, ami a a hatályos műemlékvédelmi törvények védelme alatt áll.

Forrás: lesvosnews.net

Az eset előzménye, hogy még 2018 augusztusában ugyanitt felállítottak egy robosztus betonkeresztet, felhívva a figyelmet a helyi lakosság vallási meggyőződésére, a vasból készült szimbólum ezt helyettesítette volna.

A kereszttel az egyik együttéléspárti szervezet szerint azonban csak azt akarták elérni, hogy megakadályozzák a menekülteknek és migránsoknak, hogy „oda járjanak úszni”, a keresztény vallási szimbólumot pedig kirekesztőnek és rasszistának találták, levélben pedig a keresztény szimbólum lebontását követelték.

A betonkeresztet néhány nappal az uszító vádak megfogalmazása után, nagy meglepetésre ismeretlenek lerombolták. Sajnos a rendőrség akkor nem volt olyan szemfüles, mint most és „nem sikerült” az elkövetőket bilincsbe verniük. Az eset nagy felháborodást váltott ki a helyiek körében, akik közül sokan értetlenül álltak a történtek előtt.

Leszbosz szigetéről egyébként is gyakran hallani a híradásokban. A Földközi- tengeren keresztül Görögországra nehezedő igrációs nyomás ezen a területen koncentrálódik, az itt található befogadótábor pedig sokszorosan túlzsúfolt. Egy számadat ennek érzékeltetésre: a 86 ezer lakosú Leszboszon több mint 10 ezer migráns tartózkodik.

(Borítókép:media.real.gr)


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb