Szijjártó: Az Európai Bizottság terve aláássa a kontinens biztonságát

Az Európai Unió polgárainak joguk van tudni, hogy az Európai Bizottság a hátuk mögött milyen titkos terveket készít, hogy még inkább aláássa a kontinens biztonságát – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

Szijjártó Pétert arról a dokumentumról kérdezték, amelyet az Európai Bizottság Jogi Szolgálata készített az ENSZ decemberben elfogadott migrációs jogi csomagjának következményeiről.
“Ez Brüsszel eddigi legsúlyosabb hazugsága migrációügyben” – erősítette meg korábbi kijelentését a tárcavezető.

Bejelentette, kezdeményezte, hogy az uniós külügyminiszterek következő, jövő heti tanácskozásán rendkívüli napirendi pontban tárgyaljanak arról, hogy az Európai Bizottság felhatalmazása alapján milyen titkos terveket készítettek eddig a migrációról, azoknak mi a céljuk, továbbá hozzák azokat nyilvánosságra és fejezzék be a tervkészítést.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, köztudott volt Brüsszel azon szándéka, hogy minden európai ország torkán le akarja nyomni az ENSZ globális migrációs csomagját. Az ENSZ-ben tavaly szinte minden vita erről a csomagról szólt, amelyet Magyarország az első uniós országként utasított el, majd végül nyolc másik európai ország is így döntött – mondta.

Hangsúlyozta, Brüsszel a szavazás előtt folyamatosan azzal próbált altatni, hogy nem kell a készülő csomag ellen tiltakozni, mert az jogilag nem lesz kötelező, az elfogadott paktumban végül mégis 80 alkalommal szerepel a kötelezettség szó.

A külügyminiszter szerint New Yorkban és Brüsszelben is azon dolgoznak, hogy „részenként, a hátsó kiskapun keresztül”, különböző nemzetközi szervezetek tanácskozásain, deklarációiban hivatkozási alappá tegyék a globális migrációs csomagot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a dunakeszi városháza udvarán 2019. március 10-én. MTI/Máthé Zoltán

Felidézte, hogy az előkészítő fázisban Magyarországot végig kötelezettségszegési eljárásokkal fenyegették, hogy ne gátolja a közös európai álláspontot. „Most pedig mindent megpróbálnak megtenni, hogy jogilag kötelezővé tegyék a csomagot mindenki számára” – jelentette ki.

Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság jogi szolgálatának anyaga hamis hivatkozásokat tartalmaz, mivel a migrációs politika nemzeti hatáskörbe tartozik.
Kiemelte, az ENSZ globális migrációs csomagja „semmi mást nem tesz, minthogy az illegális migrációt legalizálja és definíció szerint kinyilatkoztatja, hogy a világ minden országának részt kell venni a migrációban”.

Hangsúlyozta, a magyar embereknek joguk van ahhoz, hogy világossá tegyék, nem akarnak bevándorló országban élni, és nem gondolják, hogy a migráció alapvető emberi jog lenne.

Szijjártó Péter szerint azért veszélyes az Európai Bizottság törekvése, mert ha kötelezővé tennék a globális csomagot, akkor például a migránsoknak ugyanolyan szolgáltatásokat kellene nyújtani, mint az ország területén jogszerűen élő, ott adót fizető embereknek.

Ez pedig tovább inspirálná a migrációs folyamatokat, ami tovább növelné a terrorveszélyt – tette hozzá.

A külügyminiszter megerősítette, Magyarország továbbra is úgy gondolja, a humanitárius segítséget oda kell vinni, ahol baj van. Példaként említette erre a törekvésre a Hungary Helps programot, amelyben Magyarország több mint 7 milliárd forinttal támogatta a közel-keleti keresztény közösségeket abban, hogy ne kelljen elvándorolniuk.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre