Demkó Attila: A székelyek szabadságáért

2018 nehéz év volt, a román állam pedig továbbra sem mutat hajlandóságot a párbeszédre. A helyzetet nehezíti, hogy az anyaországban sem állnak annyian a székelyek ügye mellé, mint amekkora tömegre szükség lenne...

Nincs külön székely és magyar szabadság, mert egy a nemzet – írja a Mandineren megjelent publicisztikájában Demkó Attila, hozzátéve; van egy ügy, amit ezen a napon, a Székely Szabadság Napján tudunk kiemelni: a székely autonómiát. Hangsúlyozottan a területi autonómia ügyét, ami legalább Székelyföldön megoldaná a magyar nyelv és kultúra hosszú távú megmaradásának kérdését. Ez persze a román állam hozzáállása miatt reménytelennek tűnik.

2018 nehéz év volt: koncepciós pert vittek végig, ártatlan embereket zártak börtönbe, támadást indítottak a magyar oktatás ellen és egy 1952-es koncepciós ítéletre hivatkozva visszavettek tízezer hektár, azaz közel két Szentendrei-sziget méretű területet a Bánffy-családtól – sorolja Demkó a jéghegy csúcsán található ügyeket.

Ugyanakkor “március 7-én a Székely Nemzeti Tanács győzelmet aratott az Európai Bizottság és az Európai Unió felett, de nem csak felettük, hanem a magyar ügy ellen fellépő Románia, Szlovákia és Görögország felett is. Ezzel elindulhat a küzdelem a nemzeti kisebbségi régiók érdekeinek uniós szintű figyelembevételéért”, amelyet jó lenne a párbeszéd talajára helyezni, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Románia azonban erre a párbeszédre képtelennek mutatkozik. 

Demkó Attila azonban figyelmezteti az anyaországi magyarokat is. Joggal, hiszen vasárnap a Hősök terét közel sem töltötte meg a székely szabadságért kiállók tömege. Amíg pedig ez így marad, s a téma nem emelkedik legfontosabb nemzeti ügyeink közé, nehéz sorsa lesz a székelyeknek – pedig “egy vérből valók vagyunk”. 

Az eredeti cikk ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre