Benda József: Látványos fordulatra van szüksége a magyarságnak

Látványos fordulatra van szükség, a demográfiai krízis hatalmas – mondja a Magyar Nemzetnek Benda József. A szakember szerint mindehhez a négy, vagy ennél is több gyermeket vállalók nagy arányú támogatása elengedhetetlen, azzal együtt, hogy számos téren örvendetes változások történtek.

„Az adatok nemcsak azt jelzik egyértelműen, hogy a magyarság demográfiai helyzete nem fenntartható, hanem azt is, hogy a helyes irányban történő gyors elmozdulás esetén fél évünk van még arra, hogy a tendenciát megfordíthassuk” – nyilatkozta Benda József a Magyar Nemzetnek. A Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztályának elnöke egy januárban közzétett elemzésében kongatta meg a vészharangot;

nem történik látványos fordulat a magyar népesedési folyamatokban, akkor a magyarság megmaradási esélyei – legalábbis a matematikai összefüggések rendszerében – konvergálnak a nullához.

Most – Novák Miklós kérdésére válaszolva – arra mutatott rá, valójában évek óta a szakadék szélén egyensúlyozunk, ha nem történik érdemi változás, Magyarország népessége évtizedeken belül hat egész hárommillió fő alá kerül. Hozzátette: a tízmilliós népesség megtartásához – a jelenlegi 90 ezerrel szemben – évente legalább 140 ezer gyereknek kellene születnie. 

Az Összefogás a Gyermek- és Családbarát Magyarországért Szakértői Műhely vezetője úgy látja, a kormány évek munkájával jelentős eredményeket ért el a családok középpontba állításával. Ma már az alkotmánytól a médián keresztül a GDP-ig sok területen áttörést értünk el a családbarát szemlélet kialakítása felé. Azonban elégedettségre még nincs okunk, hiszen a fenyegetés, amellyel szembe kell néznünk, hatalmas. 

A születések számának csökkenése terén a tendencia a hetvenes évek közepétől – kisebb ingadozásokkal – változatlan: az újszülöttek száma először 1998-ban esett 100 ezer alá, 2011-ben és tavaly pedig már a 90 ezret sem érte el. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a folyamat öngerjesztő, tehát az egyre csökkenő lélekszámú népességnek kellene pótolni az egyre növekvő hiányt. 

Benda József a magyar társadalom korfáját is elemezve kifejtette: a tízmilliós népesség eléréséhez évi 140-150 ezres születésszámra volna szükség, amihez az lenne szükséges, hogy minden édesanya három gyermeknek adjon életet. 

A fordulat eléréséhez elengedhetetlenül szükséges a négy, vagy ennél is több gyermeket vállalók nagy arányú támogatása – mutat rá a szakember. Reményre ad okot, hogy a magyar társadalom a nyugatival összehasonlítva a tekintetben még mindig egészségesnek mondható, hogy

a nők körében viszonylag alacsony, öt százaléknyi azok köre, akik egyértelműen és öntudatosan elutasítják a gyerekvállalást.

Benda József azzal érvel, hogy a támogatások körét egyrészt ki kellene terjeszteni a negyven év felettiekre – hiszen ez a legnépesebb korosztály, és sokan szeretnének még közülük is gyermeket vállalni –, másrészt nem csupán a harmadik, hanem a negyedik, ötödik és a további gyerekek megszületését is ösztönözni kellene. 

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható. 

Fotó: MTI, Balázs Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre