A jobbikos Varga-Damm Andrea is részt vett egy idős asszony kilakoltatásában

Kiderült, hogy többek között az ő közreműködésével lakoltattak ki egy idős asszonyt.

Varga-Damm Andrea 2018 óta a Jobbik országgyűlési képviselője. A párton belül – Z. Kárpát Dánielen kívül – ő az, aki a kilakoltatások ügyében gyakran felszólal. Ez azért is különösen érdekes, mert az Echo TV Informátor című műsora kiderítette, Varga-Damm ügyvédként korábban több olyan adásvételi szerződést készített, amely jelentős kárt okozott az ingatlan tulajdonosainak. 

Az Echo TV Informátor című műsora a lakásmaffia rendszerváltozás utáni tevékenységét dolgozta fel, és a műsor bemutatta, miként vettek részt a bűnszervezetben a közjegyzők, a földhivatali dolgozók és az ügyvédek. A műsorban elhangzott, az erre szakosodott csoportok sok esetben az erőszaktól sem riadtak vissza, az áldozatok pedig általában kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek voltak.

Az Informátor stábja kiderítette, hogy egy 2000-ben köttetett problémás adásvételi szerződésen dr. Damm Andrea neve és ügyvédi pecsétje is szerepelt – a dokumentumot a műsorban be is mutatták. „Az a csapat, társaság, akinek ő ügyvédje volt, ott nagyon sok embert lakoltattak ki” – hangzott el a képviselővel kapcsolatban.

Az egyik sértett fel is jelentette Varga-Damm Andreát, akivel szemben fegyelmi eljárást kezdeményeztek, aminek következtében 1994-ben és 2000-ben is vizsgálat indult ellene, 2006-ban pedig kizárták a Budapesti Ügyvédi Kamarából. Ezt követően lett a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara tagja: a Damm Andrea nevet Varga Andreára cserélte.

A sértett azután tett feljelentést, hogy kiforgatták ingatlanából. A történet szerint az idős hölgy együtt lakott házában a fiával, azonban a fia meg akart válni a saját részétől, ezért eladta a lakrészt. Ide költözött be egy roma család jogtalanul, mivel az anyának az ingatlanon haszonélvezeti joga lett volna. Az idős hölgynek végül el kellett hagynia a saját házát, és a munkahelyén alakítottak ki neki egy irodát, ahol négy évig lakott. Végül, a pereskedés végén a 10 millió forintért eladott házrészért 13 millió forintot kellett visszafizetnie a roma családnak, hogy elköltözzenek.

Varga-Damm Andrea 2015-ben az üggyel kapcsolatban azt mondta: az ellenfelei próbálták őt ellehetetleníteni. A PestiSrácoknak úgy nyilatkozott, hogy egy megalázó eljárást kellett elszenvednie, „amely kizárólag azért történt, mert egy fiatal, feltörekvő, jó értékrendű vidéki lány került a budapesti ügyvédek közé, ahol kifejezetten elvárás volt, hogy különböző ügyekben megfelelő módon szerepeljen az ember, és ahol nem feltétlenül az ügyfele érdekét kell képviselnie”. Akkor azt mondta, „Még 2000-ben kreáltak egy másik, újabb eljárást, mert egy perbeli ellenfelemnek nem tetszett két fél közötti szerződés. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mind a két ügyben a perbeli ellenfelem ügyvédi irodájának a képviselője volt az ügyész az eljárásban. Ez azt jelenti, hogy az ellenfelem volt a vádlóm. Hangsúlyozom, az én ellehetetlenítésem volt a cél”.

Évekkel később az akkor még Simicska Lajoshoz és a Jobbikhoz köthető Hír TV Privátszféra című műsorában is kérdezték a kizárásról. Ekkor már azt állította, hogy egy másik ügy miatt zárták ki a kamarából. „Ilyen piszlicsáré megbízási szerződésről hiányzik az ügyvéd aláírása, meg ilyen nevetséges dolgok voltak végül a határozatban benne” – állította, és hozzátette a már százszor elismételt mantrát: „Valakinek valahol egyszer a bütykére léptem, aki befolyásos ember volt az ügyvédi kamarában, és az generált ellenem, hogy megnehezítse az életemet. De nagyon jót tett nekem, mert ezzel erősödtem meg.”

Varga-Damm hozzátette: „Rólam minden lepereg.”

Ebben biztosak vagyunk, hiszen a Jobbikon belül ő az a képviselő, aki gyakran emeli fel a hangját a kilakoltatások ellen. Egy parlamenti felszólalásában például úgy fogalmazott: „Azért gondoltam, hogy képviselőtársaimnak, különösen kormánypárti képviselőtársaimnak ezekről beszámolok, mert én úgy hiszem, hogy akik nem érintettek az ilyen ügyekkel, el sem tudják képzelni, milyen jogi túlkapások, milyen őrületek, milyen jogi nonszenszek uralják ezeket az ügyeket.”

Talán saját tevékenységére gondolt a képviselő asszony, amikor jogi nonszenszekről beszélt?

(Fotó: MTI/Kovács Attila)

Iratkozzon fel hírlevelünkre