Gulyás Gergely a vasárnap.hu-nak: A Hungary Helps nagy jövő előtt áll

A csütörtöki Kormányinfón munkatársunk a légvédelmirakéta-vásárlási tervekről, a Hungary Helps programról és a praxisközösségek támogatásáról is kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert.

A hagyományos kormányzati sajtótájékoztatón csütörtökön a vasárnap.hu munkatársának kérdésére, amely arra vonatkozott, hogy mit kell tudni azokról a közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákról, amelyeknek vételéről Mike Pompeo amerikai külügyminiszter látogatásakor Szijjártó Péter honvédelmi miniszter nyilatkozott, Gulyás Gergely azt válaszolta: a fegyverek országvédelmi célból kerülnek megvásárlásra, az ügyben folyamatos tárgyalás folyik az amerikai és a magyar honvédelmi tárca között, de Mike Pompeo Budapesten jártakor is folytatott megbeszélést a magyar honvédelmi miniszterrel. A vonatkozó szerződések a tervek szerint a következő évben aláírásra kerülnek– tájékoztatott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A 21 milliárd forintos kiskunfélegyházi fegyvergyártás-beruházással kapcsolatban kérdésünkre Gulyás Gergely elmondta: Miután NATO-tagországok vagyunk, az ország GDP-jének 2 százalékát honvédelemre kellene költeni. Ezt a szintet fokozatosan, 2022-ig érjük el, az évenkénti emelés 2010 óta tart. A kormány álláspontja az, hogy ha ennyi pénz költ az ország haderőfejlesztésre, akkor lehetőleg a hazai gyártás fejlesztésére menjenek ezek a források, és ilyen hazai gyártás kezdődik meg Kiskunfélegyházán is.

A Hungary Helps programmal kapcsolatban a miniszter a vasarnap.hu munkatársának azt válaszolta: nem csak Európában, de az Amerikai Egyesült Államokban is elismerik a magyar programot. Míg mindenki szavakban próbál segíteni a válságrégióban, addig Magyarország valóban segít is – mondta, hozzátéve, hogy a Hungary Helps nagy jövő előtt áll, ezt az is bizonyítja, hogy immár egy teljes államtitkárság felügyeli a programot.

A praxisközösségek támogatását a miniszter sikerként értékelte munkatársunknak. „Amikor az első Orbán-kormány a praxisok liberalizálása mellett döntött, azt láttuk, hogy az értékük devalválódott a várakozásokhoz képest. Ez a fajta újraegyesítés pedig nem hogy visszaemelte, de emelte is az értéküket, így az együttműködés hosszabb távon sikeres lehet” – mondta.

A Kormányinfóról szóló teljes beszámolónkat itt olvashatja.

(Fotó: MTI/Soós Lajos)

Iratkozzon fel hírlevelünkre