Hungary Helps Kongóban: “Reményt és felemelkedést jelent!”

“Aki Kongóba jön, annak általában küldetése van. A Hungary Helps Program a reményt és a felemelkedést jelenti Kongónak” – fogalmazott a magyar delegációhoz szólva France Mutombo, az Afrikáért Alapítvány elnöke. A nehéz sorsú országban szolgáló Mutombo pontosan tudja, miről beszél: naponta tapasztalja a körülbelül hetvenmilliós(!) lakossággal bíró, ám fejenként évente alig 400 dollárnak megfelelő GDP-t előállító társadalom minden erőfeszítését, amely a jobb élet reményében történik. 

A magyar kormányzat humanitárius kezdeményezéseit összefogó program képviseletében az országba érkező egyházi és állami delegáció tagja Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, Hölvényi György, az Európai Parlament képviselő, az Európai Néppárt vallásközi munkacsoportjának társelnöke, valamint Sajgó Szabolcs jezsuita és Böjte Csaba ferences szerzetes. 

A delegáció találkozott Ettore Balestrero érsekkel, az ország apostoli nunciusával, akinek bemutatták a magyar humanitárius modellt. Azbej Tristan beszámolója szerint “az apostoli nagykövet dicséretesnek nevezte, hogy Magyarország elsőként emelt szót az üldözött keresztények védelme mellett, mely a világ legüldözöttebb vallási csoportja”. 

A magyar küldöttség később látogatást tett a főváros, Kinshasa szegénynegyedében található Othniel komplexumban, amely óvodaként, iskolaként és árvaházként is működik, s amelynek új szárnyát Magyarország 10 millió forintos adományából építették fel 2014-ben. Az árvaház lakói magyar nyelvű énekkel köszöntötték a vendégeket, dolgozóihoz pedig Böjte Csaba szólt. A dévai árvaház – és azóta számos másik árvaház – alapítója Kongóból küldött üzeneteiben a helyi fiatalokkal kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait, hangsúlyozva: ismét bebizonyosodott számára, hogy Isten nem teremt selejtet. 

A látogatást követően Azbej Tristan államtitkár Facebook-oldalán tett közzé videót, amelyet úgy kommentált: “nemcsak mi viszünk segítséget Kongóba, de a gyerekek életvidámsága minket is gazdagít.”

A misszió felkereste a magyar orvos és szerzetes, Hardi Richárd által működtetett Szent Rafael szemklinikát is. A Hungary Helps Program keretében a jövőben sorra kerülhet a kórház fejlesztése: a magyar kormány egymillió eurós támogatásával új szárny épül és eszközvásárlásra is lehetőség nyílik. Ezen kívül átadták a magyar adományokból vásárolt új gépeket, amelyek azóta szolgálatba is álltak a klinikán. Az új épületszárny alapkövét Hölvényi György helyezte el. „Ez egy olyan szemklinika, amely 8 millió embert lát el, ennyi ember tartozik a praxisába. Olyan műtéteket, beavatkozásokat hajtanak végre, amit teljes Kongóban, ami Afrika legnagyobb országa, nem tudnak máshol nyújtani. A támogatásból egy új műtőépületet fognak felépíteni” – mondta a Hír Televíziónak nyilatkozva Azbej Tristan. 

Böjte Csaba ferences szerzetes közösségi oldalán kedden arról írt: Kongóban jól kiépült egyházi struktúra működik, rengeteg misszionárius teljesít szolgálatot, számos egyházi fenntartású árvaház, nevelő-oktató intézmény működik. A ferences rendi szerzetes arra bátorította a magyar plébániákat és iskolákat, hogy létesítsenek testvérintézményi kapcsolatokat. 

A magyar delegáció Kongó után Kenyába utazik.

Késey-Kiss Fanni

https://s4c.news/2019/03/02/bojte-csaba-isten-belenk-irta-a-hazaszeretetet/

Iratkozzon fel hírlevelünkre