Tokár Géza: Nehéz helyzetben a felvidéki magyar politika

Nincs könnyű helyzetben a Magyar Közösség Pártja, de Bugár Béla lehet a magyar jelöltek közül a legnagyobb vesztese a márciusi szlovákiai elnökválasztásnak.

A politikai erőviszonyokat tekintve képtelenség Szlovákiában jelenleg lenne felállítani egy működőképes és ideológiailag egységes, időszabatos koalíciót – nyilatkozta a mandiner.hu-nak Tokár Géza. A felvidéki politológus meglátása szerint a SMER „nagy problémája a Fico-központúság”, ugyanakkor a párt támogatottsága továbbra is viszonylag jelentős, vannak régiós szervei és politikusai, ez ad bizonyos helyzeti előnyt a pártnak a hosszú távú fennmaradáshoz. Közben a demokratikus szlovák ellenzéknek nincs vezető pártja.

A közelmúltban feltűnt Progresszív Szlovákia nevű párt jó esélyekkel pályázik arra, hogy az ország következő államfőjét adja – a választásra március 16-án kerül sor. Tokár úgy látja, hiteles személyiségeknek tűnnek, új és fiatal, nem elhasználódott arcokat képesek felmutatni, nagyon profi a marketingstratégiájuk. Megjegyzi ugyanakkor, hogy Szlovákiában viszonylag könnyen jönnek fel új kezdeményezések a semmiből, a kérdés valójában az, hol vannak az új párt korlátai, mikor érik el a határaikat, kinél lesznek egyértelműen erősebbek és melyik pártnál gyengébbek.

Jelöltjüket, az államfői poszt jelenlegi legfőbb várományosát, Zuzana Caputovat a politológus úgy jellemzi, mint szimpatikus, de professzionális, nem keményvonalas ideológus kívülállót, ami – teszi hozzá – nagyon pozitív tulajdonság a szlovákiai választók szemében. 

A távozó elnökkel kapcsolatban a szakértő kifejtette, „Andrej Kiskát az utókor valószínűleg úgy könyveli majd el, mint az elődeinél jobb és rátermettebb elnököt, aki a hangsúlyos, felvállalt Európa- és nyugatpártiságával sokat használt az ország imázsának, miközben a kelleténél többször keveredett felesleges konfliktusba. A felvidéki magyar közösség pedig annak ellenére, hogy támogatta, hangsúlyos gesztusokat egyáltalán nem kapott tőle cserébe.” 

A Magyar Közösség Pártjával kapcsolatban Tokár Géza arra hívja fel a figyelmet, elnökjelöltje, Menyhárt József azelőtt lépett vissza, mielőtt kampányának hatékonyságát fel lehetett volna mérni. „Az MKP képtelen volt találni egy konszenzusos magyar jelöltet, ami a belső kiüresedésre mutat rá” – mondja Tokár. 

A Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt esetében pedig az a toposz, miszerint Bugár Béla személyes népszerűsége a párt sikerének a titka, legalábbis megkérdőjeleződik majd, ha a Híd elnökének eredménye nem éri el az öt százalékot sem.

A teljes interjú a mandiner.hu oldalon olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre