Brexit – Csak rövid ideig halasztható a kilépés

A brit kabinet egyik magas rangú tagja szerint ha bármilyen okból halasztani kell Nagy-Britannia e hónap végén esedékes kilépését az Európai Unióból, akkor sem képzelhető el a távozás hosszabb ideig tartó késleltetése.

Liam Fox külkereskedelmi miniszter – a konzervatív párti brit kormány Brexit-táborának befolyásos tagja – a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, hogy hosszabb idejű halasztás már csak azért sem lenne lehetséges, mert az EU sem akarja, hogy Nagy-Britannia részt vegyen a májusra kiírt európai parlamenti (EP-) választásokon.

Az uniós vezetők sem szeretnének ugyanis az EP-ben mogorva brit képviselőket látni, akiktől aligha lenne várható építő szellemű hozzájárulás a parlamenti munkához.

A miniszter szerint akkor is elképzelhető a brit kilépés adminisztratív jellegű elhalasztása, ha a londoni parlament végül elfogadja a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, mert ebben az esetben is szükség lenne a kilépés technikai lebonyolításához szükséges további törvények elfogadására.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre