Családban élni nemcsak örömforrás, de trendi is.

A díjat alapító Családháló.hu egyszerre online családi magazin és közösség is. Céljuk, hogy munkájukkal a fiatal családokat támogassák, valamint ösztönözzék őket a gyermekvállalásra. A Családháló díjat 2013-ban alapították, mely kiosztásával olyan embereket, intézményeket díjaznak, akik a gyermekekért végzett munkájuk során különösen sokat, vagy kiemelkedőt tettek a családokért. Az elismeréseket idén átvevőkkel együtt már 78  egyéni és intézményi díjazottja van a Családhálónak. Ebben az esztendőben először díjaztak munkahelyi bölcsődét és általános iskolát.

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az elismerések átadása előtt elmondott köszöntőjében kiemelte:

a családokért végzett tevékenységért elismerést átadni mindig nagy megtiszteltetés.

Hozzátette, „akik ma elismerésben részesülnek, azok teljesítményükkel szülők és gyermekeik figyelmét ragadták meg, osztoztak a családok mindennapjaiban, adtak magukból valami kiemelkedőt.”

Hangsúlyozta: Európában és a világon is példátlan az a családvédelmi intézkedési terv, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be az előző hónapban. Mint mondta: az intézkedés célja világos, egész Európában könnyen érthető: Magyarország a bevándorlás helyett a családokat támogatja.

Sölch Gellért szerint sok fiatalnak hozhat kedvet a gyermekvállaláshoz a családalapításához igényelhető 10 millió forint, a csok kibővítése, a négy gyermeket felnevelő anyák adókedvezménye, a nagycsaládos autóvásárlási programja, a bölcsődei férőhelyek bővítése, a nagyszülői gyed és a második gyermektől kérhető egymillió forintos jelzáloghitel-elengedés. Fájónak nevezte, hogy az ellenzéki oldal fanyalgással, támadásokkal fogadta a családvédelmi intézkedéseket. 

Az államtitkár úgy fogalmazott, „közelítünk ahhoz a normális állapothoz, hogy családban élni és erről beszélni nem csak örömforrás és szeretet forrása lehet, hanem egyúttal trendi is.”
    

Sölch Gellért példaként említette, hogy a családszervezetek állhatatos munkájának eredményeként ma már

egyre természetesebb, ha egy munkahely családbarát,

a díjat alapító Családháló jóvoltából pedig egyre több értékes családtörténet ismerhető meg.
    

A helyettes államtitkár kitért arra is, a kormány 2010 óta a gyermeket nevelő családokat helyezi intézkedései középpontjába, előtte azonban elképzelhetetlennek tűnt, hogy a politika érdemben foglalkozzon a jövő egyik legfontosabb kérdésével, az ország népességének alakulásával.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány családpolitikája kilenc éve kiszámítható és következetes módon segíti és ösztönzi a gyermekvállalást.

A díjátadó ünnepségen az alábbi kategóriákban adtak át díjakat. A nyertesek neve a kategóriák mellett olvashatóak.

Intézményi kategóriák:

2018 szülészete: Fejér Megyei Szent György Oktató Kórház Szülészet
2018 óvodája: Somogy Megyei Duráczky József Óvoda 
2018 általános iskolája: Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 
2018 mini bölcsődéje: Bőnyi Szivárvány Óvoda és Mini Bölcsőde 
2018 családi bölcsődéje: Csongrád Megyei Csiga-Bölcsi Családi Napközi
2018 munkahelyi bölcsődéje: DUFiókák Munkahelyi Bölcsőde – Dunaújváros
2018 klasszikus bölcsődéje: Törökszentmiklós Város Bölcsődéje
2018 különdíjasa: Békés Megyei Pándy Kálmán Gyermekkórház, Csecsemő- és gyermekosztály, Újszülött részleg és Koraszülött – intenzív részleg (PIC)

Egyéni kategóriák:

2018 kórházi gyermekorvosa: Dr. Simon Gábor – Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház
2018 házi gyermekorvosa: Dr. Száray Eszter – Biatorbágy, Házi Gyermekorvosi Rendelő
2018 védőnője: Nagy Szilvia – Kecskemét, Meditres Egészségház
2018 óvónője: Németh Istvánné Éva – Székesfehérvár, Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda Tulipános Tagóvodája
2018 bölcsődei kisgyermeknevelője (osztott díj): Elek Petra – Törökszentmiklós Város Bölcsődéje és Kis Enikő – Szeged, Tündérkert óvoda és Mini bölcsőde 
2018 különdíjasa: Balogh László – Budapest, Heim Pál Gyermekkórház – Magyar Bohócok a Gyerekekért Alapítvány

Az idei év több szempontból is különleges volt. Idén először terjesztette ki a Családháló a díjat határon túlra is. Székely Attila, a Családháló Országos Szervezője különdíjjal jutalmazta a Kárpátaljai Nagycsaládosok Egyesületét, akik kiemelt munkát végeznek a kárpátaljai magyarok családjainak támogatásában. 

Az ünnepség után Kiss Enikő nyilatkozott a vasarnap.hu-nak. Enikő a szegedi Tündérkert óvoda és Mini bölcsőde nevelője, a mai naptól pedig a Családháló díjazottja a 2018 bölcsődei kisgyermeknevelője kategóriában. 

Kiss Enikő, 2018 bölcsődei kisgyermeknevelője

Enikő elmondta, hogy már kicsi korától kezdve tudta, gyerekekkel akar foglalkozni.

„Próbáltam a tanulmányaimat is efelé mozdítani” – tette hozzá.  Mint fogalmazott, mérhetetlenül boldog, hogy nem adta fel gyermekkori álmát, így azzal foglalkozhat, amivel mindig szeretett volna.

„Őszintén szólva, még teljesen sokkban vagyok. Eszméletlenül jól esett, hogy jelöltek. Még egy éve sincs, hogy a Tündérkertben dolgozom, nagyon meglepett, hogy a szülők ekkora bizalmat szavaztak.

Megéri mindennap felkelni, bemenni és dolgozni. Ezért élek. Szeretem, és ez a díj akkor is erőt ad majd, amikor a munkámat olykor nehéznek érzem.”

Fotó: vasarnap.hu; MTI/Soós Lajos


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb