A határon túli magyarok is voksolhatnak majd, ha nincs EU-s tagállamban lakcímük

Az idei európai parlamenti (EP-) választás újdonsága, hogy regisztráció után voksolhatnak azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük.

Az EP magyar tagjainak választásán választójoggal rendelkezik 7,9 millió, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár, az EU más tagállamának magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgára (amennyiben magyar listára kíván szavazni), és az a körülbelül 85 ezer nagykorú magyar állampolgár, akinek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcíme. Utóbbiak csak választási regisztrációt követően szavazhatnak az EP-választáson, és csak levélben. 

Azoknak a határon túli választópolgároknak, akik már korábban, az országgyűlési választások előtt regisztráltak, ezt nem kell megismételniük, regisztrációjuk érvényes erre a választásra is. Aki azonban még nem regisztrált, ezt május 1-jéig teheti meg. 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazólap képének jogerőssé válása után juttatja el a határon túli választópolgároknak a szavazási levélcsomagot, amely tartalmazza a szavazólapot is.

A voksolásban azonban csak azok a határon túli magyarok vehetnek részt, akik nem rendelkeznek lakóhellyel más uniós tagállamban, így nem szavazhatnak például a romániai és szlovákiai magyarok sem. 

Az NVI tehát csak azoknak juttatja el a szavazási levélcsomagot, akiknek a központi névjegyzék nyilvántartása alapján sem Magyarországon, sem másik EU-s tagállamban nincs lakcímük. A szavazási levélcsomagot a választópolgár kérheti postai kézbesítéssel, de átveheti az általa megjelölt külképviseleten is május 11-től. Ha a választópolgár kettős állampolgárságot tiltó országban lévő szavazólap-átvételi címet adott meg, a szavazási levélcsomagot a külképviselet közreműködésével kézbesíti az NVI.

A szavazólapokat és az azonosításhoz szükséges adatlapot a határon túli választók a már szokásos módon juttathatják vissza az NVI-hez: május 11-étől levélszavazatukat leadhatják a külképviseleteken, vagy feladhatják postán is, ebben az esetben május 25-én éjfélig meg kell érkeznie a levélnek az NVI-hez.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre