Youssef Absi: Magyarország az egyetlen, amely megért minket

Magyarország hatalmas segítséget nyújt a keleti egyházaknak, ezzel hozzájárulva megmaradásukhoz és társadalomformáló erejük kifejtéséhez – nyilatkozta a hazánkban tartózkodó melkita főpásztor.

Magyarország egyedülálló módon nyitott a keresztények megsegítésére – nyilatkozta az S4C.News oldalnak Youssef Absi. A hivatalos látogatásra hazánkba érkező melkita pátriárka az út céljai között említette meg a tanúságtétel fontosságát. 

Az üldözéssel szembe néző egyház főpásztora az interjúban úgy fogalmazott: „mi annak az antiókhiai ősi egyháznak vagyunk a gyermekei, unokái, amely nem csak a Közel-Keleten, hanem az egész nyugaton elterjesztette a keresztény hitet. Elődeink sok áldozatot hoztak a hitükért. Mi is sokat áldoztunk fel, hogy kitartsunk a hazánkban.

 Ki is fogunk tartani mindig, azon a földön, ahova Isten teremtett minket, hogy tanúságtételt tegyünk az egész világnak. Bármi áron is, de megmaradunk a hitünk mellett.”

A szír keresztények nevében fogalmazott, amikor arról beszélt, a mi keresztény identitásunk nemzeti alapon nyugszik, teljes mértékben szírnek tekintjük magunkat. Az Isten erre a földre teremtett minket, azért, hogy a többi etnikai és vallási közösséggel együtt gyarapítsuk ezt az országot. 

A szír társadalom legnagyobb mai kihívásaként értékelte a kivándorlást. Mint mondta, az országot elhagyók többsége fiatal, akik a munkanélküliség és az alapvető megélhetéshez szükséges feltételek hiánya miatt távozni kényszerül. „Ez nem csak a keresztény közösségnek veszteség, hanem az egész szír társadalomban nagy űrt okoz, mivel a keresztények mindig is élen jártak az ország fejlődésében.”

Magyarországgal kapcsolatosan Youssef Absi kifejtette: „a magyar kormány és a magyar nép hasonlóképpen gondolkodik, mint mi. Magyarország az egyike azon ritka államoknak, amelyek megértenek bennünket. A többi ország nem törődik velünk…”. Majd hozzátette:

„Van egy nagy kérésem a magyarok felé: őrizzétek meg a hiteteket! Mert a keresztény hit az emberi civilizáció alappillére. A kereszténység a béke, szeretet, boldogság és az élet jelképe. Azért fogok imádkozni, hogy a magyar nép megmaradjon a hite mellett.”

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

A kép forrása a Miniszterelnöki Sajtóiroda.

Iratkozzon fel hírlevelünkre