Itt azt nézik, mire vagy képes, nem azt, mire nem

Napjainkban egyre több olyan szervezettel, vagy kezdeményezéssel találkozhatunk, amelyek a fogyatékkal élő emberek számára könnyítik meg a munkaerő-piacra való belépést. A munkavégzés ebben az esetben már nem feltétlen a juttatásokról szól; az emberekkel való kapcsolat, a közösséghez tartozás óriási előrelépés lehet.

A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os kiadványából kiderült, hogy a fogyatékossággal élő, vagy korlátozott népességnek több mint kétharmada a társadalmi részvétel valamelyik területén akadályozva érzi magát, legtöbbször a munkavégzés és a tanulás terén érzik magukat hátrányban.

A fentiek fényében egyértelműen szükség mutatkozik az olyan szervezetekre, intézményekre, amelyek olyan módon tudnak segítséget nyújtani a munkakeresésben a fogyatékkal élők számára, hogy az valódi, hosszú távú támogatásként jelenjen meg.

Vannak olyan szervezetek, kezdeményezések, amelyek kifejezetten a fogyatékkal élők egy adott csoportjára „szakosodnak”. Ilyen például a KockaCsoki. Ők kifejezetten az autizmusban érintettekre helyezik a hangsúlyt: csokoládé manufaktúrájukban komplex foglalkoztatási programot működtetnek, ahol „autizmusbarát” környezetben szerezhetnek a fiatalok munkatapasztalatokat. Emellett  nagy figyelmet fordítanak az autista gyerekeket, fiatalokat nevelő szülőkre, gyermekük fejlesztési lehetőségeinek feltérképezésén túl, a harmonikus, jó családi kapcsolat kialakítását, fenntartását segítik.

Forrás: Highlights of Hungary

Hazánkban talán az egyik legismertebb, a fogyatékkal élők munkaerő-piarca integrálását segítő kezdeményezés a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem, amely Budapest első fogyatékossággal élő emberek által alapított, VIII. kerületben működő kávézója. Itt megváltozott munkaképességűek készítik és szolgálják fel az ételeket, italokat. Jó felé tapogatózott a kávézó, amikor azt feltételezte, hogy sokaknak nincs teljesen kialakult képük az alkalmazottak munkavégzéséről; még egy rövid videót is készítettek, melyben munkásságuknak egy kis szeletét mutatják be.

Forrás: Nem Adom Fel Kávézó és Étterem

A Nem Adom Fel Kávézó és Étterem nagytestvére a Kálvint tér szomszédságában található Premier Kultcafé, egy kultúrplacc az elfogadás és befogadás jegyében. A Premier Kultcafé Európa legnagyobb fogyatékosság-barát közösségi és kulturális tere, amely fogyatékossággal élőket is foglalkoztat. Egy tető alatt találhatunk itt kávézót, mozit, pékséget, valamint egy akadálymentes rendezvénytermet is.

Alapítványuk a „Fogadj Örökbe Egy Macit!” névre hallgat, ezt Törőcsik Mari alapított 2012-ben. Legismertebb eseményük a maciaukció, amely során ismert embereket kérnek fel arra, hogy egy-egy számukra fontos plüssmackó felajánlásával támogassák a fogyatékossággal élők beilleszkedését a társadalomba. Ezekre a macikra aukción lehet licitálni: a legutóbbin még Arnold Schwarzenegger mackója is szerepelt az árverési tárgyak listájában.

Forrás: Fogadj Örökbe Egy Macit

A Kálvin térről Budára ugorva egy őrmezei kis pékségben szorgos kezek gyúrják az őskovászos kenyeret. Olyan jó minőségű és különleges termékeket állítanak itt elő, amilyennel kevés pékség büszkélkedhet. És a csavar: a pékségben megváltozott munkaképességűek dolgoznak. A kezeik közül kikerült termékekről a Dining Guide is elismerően nyilatkozott. A pékség mögött egy nonprofit cég segíti a munkavállalókat: tavaly már 110 embert foglalkoztattak; a pékség mellett call centeres és takarítói munkák vállalására is van lehetőség. A pékség nemrég az M1 Esély című műsorában is bemutatkozott.

Míg a fenti esetekben többnyire egy adott szervezet egy bizonyos intézményben segítette a munkavállalók integrációját, addig létezik egy olyan alapítvány, amely immár 10 éve nyújt komlex támogatást a fogyatékkal élők számára a munkaerő-piaci belépésükhöz. A KézenFogva Alapítvány ügyvezető igazgatója, Pordán Ákos mesélt nekünk a munkájukról.

Elmondta, hogy a szervezet specialitása a személyközpontú segítségnyújtás. A mind a munkavállaló, mind a munkaadó felé tanúsított személyes attitűd egyfajta garancia annak érdekében, hogy a megváltozott munkaképességű emberek nagyobb részben kapjanak munkát és hosszabb ideig őrizhessék azt meg.

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a KézenFogva Ballagunk kezdeményezés, mely részeként a ballagó diákok családjaitól azt kérik, hogy ajándékozzanak kisebb virágcsokrot ballagó gyermeküknek, rokonaiknak, ismerőseiknek, és a meg nem vásárolt 1-2 szál virág árával támogassák a KézenFogva Alapítványon keresztül azokat a fogyatékos fiatalokat, akiknek a tanulásához, vagy a munkába állásához speciális képzésekre van szükségük.

Forrás: KézenFogva Ballagunk

Az alapítvány legfőbb célja a munkavállalók és a munkaadók közös nevezőre hozása. Pordán Ákos úgy fogalmazott, hogy

illeszteni kell a munkaköri elvárásokat és a munkavállalók személyi jellemzőit.

Az alapítványt felkereső munkavállalók először tájékoztatást kapnak a munkaerő-piaci helyzetükről; ezután alaposan felmérik, milyen készségekkel, képességekkel rendelkeznek. A szervezet emellett folyamatosan keresi azokat a munkaadókat, amelyek elkötelezettek a fogyatékkal élők foglalkoztatásában.

A munkaerő-piacra való belépés nem könnyű feladat azok számára, akik valamilyen fogyatékossággal élnek. A KézenFogva Alapítványnál mentor segíti a munkaadók és a munkavállalók összecsiszolódását, ahogy Pordán Ákos fogalmazott:

Ha ide bejön egy ember, személyesen kísérjük végig mindenen.

(Kiemelt  kép forrása: KézenFogva Alapítvány)

Iratkozzon fel hírlevelünkre