Határon Túli Magyar Színházak Szemléje a Tháliában

Idén is megrendezésre kerül a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje a Tháliában 2019. április 10-14 között. Az öt napban összesen nyolc klasszikus és kortárs előadást láthatnak a nézők.

A szemle április 10-én, szerdán a nagyváradi Szigligeti Színház játékával, Tersánszky Józsi Jenő: Kakuk Marci című darabjával veszi kezdetét Gothár Péter rendezésében. Az előadás a társadalom peremét helyezi központba, ahol a szeretetre méltó főhős kalandos és humoros fordulatokban bővelkedő útja az alkalmi munkáktól – de inkább a munkakerüléstől – a bonyolult szerelmi ügyekhez vezet.

Két előadással is készülnek április 11-én, csütörtökön. A Tomcsa Sándor Színház társulata érkezik Székelyudvarhelyről Tomcsa Sándor Műtét című darabjával. A fanyar humorral megrajzolt történetet Zakariás Zalán rendezésében mutatják be a Nagyszínpadon.
Az Arizona Stúdióban a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának közös produkciója mutatkozik be, Jordi Galcerán: Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc címmel, amelyet Csábi Anna rendezett.

Pénteken ismét két előadást mutatnak be. A Nagyszínpadon a Kis Magyar Pornográfia látható az Újvidéki Színház előadásában, amely Esterházy Péter műveinek felhasználásával készült. A Nikita Milivojeviċ rendezésében színpadra állított darab olyan kérdéseket boncolgat, hogy kötelességünk-e vállalni a felelősséget elődeink vétkei miatt, vagy egyáltalán vétkek-e azok egy olyan korban, amikor a puszta túlélés a tét.

Rajtammaradt télikabát (Tamási Áron Színház) Fotó: Tamási Áron Színház

Az Arizónában a sepiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Rajtammaradt télikabát című Cseh Tamás-estje 19.30-tól kezdődik majd. A Gajzágó Zsuzsának, a Tamási Áron Színház színészének kezdeményezésére létrejött felrázó előadóest Cseh Tamás és Bereményi Géza munkásságának és életfilozófiájának az életben tartására irányul.

Április 13-án szombaton délután Jordi Galrecán: A Grönhalmi- módszer az Arizona Stúdióban lesz látható, amelyet a kézdivásárhelyi Városi Színház ad elő, Barabás Árpád rendezésében. Este a Nagyszínpadon John Millington Synge: A nyugat hőse című tragikomédiát a csíkszeredai Csíki Játékszín előadásában láthatják Visky Andrej rendezésében.

Jordi Galrecán: A Grönhalmi- módszer (kézdivásárhelyi Városi Színház) Fotó: Városi Színház

A szemle április 14-én, vasárnap a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház zárul Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című klasszikusával. Katkó Ferenc rendezésében a koreográfiák autentikus néptáncra épülnek, az előadás zenéjét Pál István „Szalonna” Útravaló című albumának anyaga szolgáltatja.

A Határon Túli Magyar Színházak Szemléjére a kedvezményes jegyek és bérletek már kaphatók a Thália Színház jegyértékesítő helyein, nyitvatartási idő alatt és online.

Kiemelt kép: Tomcsa Sándor: Műtét (Tomcsa Sándor Színház) 

Iratkozzon fel hírlevelünkre