Szavatartó partnerséget ígér az RMDSZ

„Nem voltunk, nem vagyunk és nem is leszünk más pártok, más ideológiák csatlósai, csak kizárólag saját közösségünk alakítói. Aki ezt megérti és elfogadja, annak tisztességes, szavatartó partnerei leszünk” – jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusán Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

A szövetség elnöke beszámolójában kifejtette: az RMDSZ-ben vannak konzervatívak, liberálisok, kereszténydemokraták és szociáldemokraták, kormányzáspártiak és ellenzékiek, de a szövetségben mindenekelőtt a pragmatikus transzilvanizmus volt és lesz a közös ideológia.

Mint mondta: az RMDSZ szövetségkötéseit is a pragmatizmus jellemezte. „A politikában azzal kötünk szövetséget, akivel lehet, és nem azzal, akivel esetleg elvi, ideológiai alapon szeretnénk” – fűzte hozzá. Példaként említette, hogy két évvel ezelőtt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalícióval lehetett tárgyalni. Hiába van egy pártcsaládban az RMDSZ a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), velük nem sikerült „egyről a kettőre jutni”. „Minden kisebbségi ügyben keresztbe tettek nekünk, ahogy a román politika megújítását hirdető USR és újabban a PLUS is” – jegyezte meg.

Kelemen Hunor úgy értékelte, az elmúlt ciklusban az RMDSZ erősödött Romániában és az Európai Unióban egyaránt. Felidézte: míg négy éve még az volt a téma, hogy a román kormány miként próbálja megakadályozni a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés bejegyzését, az RMDSZ-nek sikerült megmutatnia az őshonos európai nemzeti és etnikai kisebbségek szolidaritását.

Hangsúlyozta: közel 1,3 millió aláírást gyűjtöttek össze, a felmutatott eredménnyel az uniónak számolnia kell.

Kiemelte: az RMDSZ mindig partnerségre törekszik Magyarország kormányával. Örvendetesnek nevezte, hogy a magyar kormány nemcsak „afféle kötelező házi feladatként” tekint a határon túli magyar kisebbségek törekvéseinek támogatására, és ma már nemcsak oktatási és kulturális programok támogatására van lehetőség, hanem gazdaságfejlesztési program is indult, illetve jelentős sportágazatok is érkeztek Erdélybe.

Kelemen Hunor kijelentette: az erdélyi magyarságnak nem szabad elkövetnie azt a hibát, hogy a magyar jövőt egyedül a múlt visszaállításában keresse. Feladatként jelölte meg, hogy ne csak a védekezésre, hanem az építkezésre összepontosítsanak. Hogy ne csupán a múlt dicsőségét keressék, hanem a jelen nehézségeivel is próbáljanak megbirkózni. Hogy ne akarják megoldani azt, amit egyedül nem tudnak, ezekhez keressenek partnereket és szövetségeseket. Ellenben azt a munkát, amit csak ők tudnak elvégezni, ne hárítsák másokra.

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke beszédében kijelentette: Kolozsvár példája mutatja, hogy az erdélyi magyarság érvényesíteni tudja a jogait. Ez okot ad a bizakodásra. Kijelentette: ma Kolozsvár a legdinamikusabb erdélyi város, amelynek magyarul is kiírták a nevét, és amelyben a fiatalok már nem is emlékeznek a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar polgármester korszakára. Kijelentette: a magyarságnak joga van a szülőföldhöz, a demokráciához és Európához.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre