Fodor Gergely várkapitány: A várnegyed sorsa minden magyar ügye

Az embereknek, nem az autóknak adják vissza a várat, amely eredeti pompájában várja majd a látogatókat - mondja Fodor Gergely várkapitány.

A várban évszázadokon keresztül harmóniában fért meg egymás mellett az államélet, a polgári világ és az egyházi kultúra, amit továbbra is életben kell tartani – mondja a Mandinernek adott interjúban Fodor Gergely, a Várkapitányság vezetője. Hozzáteszi: az, hogy az államigazgatás ismét helyet kap a várban, nem jár együtt azzal, hogy kevesebb szabadidős, kulturális vagy közösségi tér áll majd az emberek rendelkezésére, sőt, épp ez utóbbi funkciókat kívánják erősíteni. 

A Nemzeti Hauszmann Program prioritásaival kapcsolatosan a várkapitány elmondta; a legsürgetőbb a közterületek, zöldfelületek, sétányok, utak rendbetétele. A  fontosság szerinti sorrendben a második, a folyamatban lévő beruházások befejezése: hamarosan átadják a budapestieknek a Lovardát, a Főőrség épületét és a Stöckl-lépcsőt, és ide tartozik a rámpa, a liftek és a harmadik várgarázs megépítése is.

A harmadik csomag a vár történelmi épületeinek rekonstrukciója, a negyedik pedig a Palota épületének teljes átvilágítása, annak érdekében, hogy megalapozott javaslatot tudjanak tenni a rekonstrukcióra és a későbbi hasznosításra. 

Fodor Gergely hangsúlyozta, a várat az embereknek kívánják visszaadni, nem az autóknak. Az egykori Honvéd Főparancsnokság épülete teljes magasságában épül vissza, a vár ismét elnyeri eredeti arculatát, melyet most még csak archív képekről ismerhetünk.

Mint mondta, a Nemzeti Hauszmann Programra 36 milliárd forintot különített el a kormány. A várgarázs megépítése és a területrendezés körülbelül 10 milliárdos beruházás. Az összes várfal rendbehozatala 7 milliárd forintba kerül majd. A 36 milliárd forint maradékából pedig az összes többi fejlesztést finanszírozzák. 

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre