Magyar Parasport Napja – 535 oktatási intézmény csatlakozott

Több mint 500 oktatási intézmény, 423 iskola és 112 óvoda csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) felhívásához, s tartott rendhagyó testnevelési és osztályfőnöki órát pénteken, a második alkalommal megrendezett Magyar Parasport Napján.

Ezeken a gyerekek, diákok kipróbálhatták a fogyatékkal élők sportágait és fogyatékos sportolókról készült filmeket néztek, majd beszélgettek azokról.

Az Országgyűlés 2017. december 12-i egyhangú döntése alapján második alkalommal volt február 22. a Magyar Parasport Napja. A dátum választása szimbolikus, hiszen 1970-ben ezen a napon alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja.

Halassy Olivér, a legendás vízipólós

Az MPB és FODISZ oktatási segédletekkel és a Csodafedezet című, Halassy Olivér lábszáramputált olimpiai bajnok életútjáról készült filmmel segítette a pedagógusok és az iskolák munkáját. A szervezők szombati közleményéből kiderül, hogy pénteken számos iskolába és óvodába ellátogatott szervátültetett, hallássérült, speciális olimpikon és parasportoló: meséltek az eredményeikről, életükről, hogy miképpen élik meg a fogyatékosságukat a mindennapokban, beszéltek újrakezdésről, és arról, hogy a döntéseik határozták meg az életüket és nem a hiányosságaik.

Az MPB ünnepi közgyűlésén együttműködési megállapodást írt alá a BOM a Magyar Sportért Közhasznú Alapítvány elnöke, Szalay-Berzeviczy Attila és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, ez lehetővé teszi, hogy a parasport még több figyelmet kapjon a BOM támogatási programjainak lebonyolítása során.

Az MPB által alapított díjakat 2019-ben az elnökség Antal Andornak, Illés Erikának, Jeszenszky Gézának (Málnai István díj), Jeszenszky Attilának, Pálinkás Lászlónak, Tory Györgynek (Halassy Olivér díj) Benczúr Miklósnénak, László Anitának, Verrasztó Zoltánnak (Plesa István díj) és Szőllős Péternek, a Nivelco Zrt. alelnökének (Paralimpiai Láng díj) ítélte oda.

MTI

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre