Lemondásukkal elismerték a botrányos jogsértéséket a jogvédők

Felajánlotta lemondását az Amnesty International (AI) befolyásos nemzetközi emberi jogvédő szervezet legfelsőbb vezetőségének több tagja, s levélben kértek bocsánatot a szervezetben hatalmaskodás, zaklatás és nyilvános megalázás miatt uralkodó rossz munkahelyi légkör miatt.

Az AI-n belüli munkakörülményeket azután vizsgálták felül, hogy a szervezet két alkalmazottja, a 30 éves Gaetan Mootoo és  a 28 éves Rosalind McGregor tavaly öngyilkosságot követett el. A vizsgálat megállapította, hogy „a szervezeti kultúra és a vezetés hiányosságai” vezettek a munkatársak elkeseredéséhez.

A külső ellenőrzés szerint a rossz vezetéshez járult az a nyomás is, amely az Amnesty Internationalnek a bebörtönzések, eltűnések, gyilkosságok, kínzások és az emberi jogok megsértésének más formái ügyében világszerte eljáró mintegy 2500 munkatársára.

Az 56 oldalas vizsgálati jelentés meghökkentő számú hatalmaskodási, fajgyűlölő és szexista incidensről, valamint olyan esetről ad számot, amelyekben a vezetők ócsárolták és nyilvánosan megalázták a munkatársakat, továbbá fenyegető, káromkodásokkal teli kijelentéseket tettek.

A dokumentum arra is kitér, hogy a londoni székhelyű szervezet decentralizálására tett erőfeszítés elégtelen kezelése és a dolgozók életének a veszélyövezetekben való kockáztatása fölösleges zűrzavart okozott a dolgozók életében a múlt hónapban készült jelentés szerint.

A jelentés megállapítja: a szervezetnek a problémák megoldására tett erőfeszítései „ideiglenesek, viszonylagosak és alkalmatlanok” voltak, a felső vezetők a munkatársak szerint pedig “tájékozatlannak, alkalmatlanok és érzéketlenek” voltak.

A lemondást bejelentő levelet a szervezet kutatási részlegének, a főtitkár hivatalának, az adománygyűjtő részlegnek, az általános műveleti osztálynak, a személyzeti és szolgáltatási osztálynak, a jogi osztálynak és a kampány- és kommunikációs részlegnek a felső vezetői írták alá.

Az AI vezetője, Kumi Naidoo főtitkár közölte: valószínűleg nem fogadja el a lemondásokat, de elsődleges feladatának tekinti a bizalom helyreállítását. Közleménye szerint „veszélyes időket élünk, és az Amnestyre nagyobb szükség van, mint valaha”.     

A címlapkép illusztráció, amely a globális szervezet egy tavalyi magyarországi rendezvényén született.

(MTI) Fotó: MTI / Bruzák Noémi  

Iratkozzon fel hírlevelünkre