Aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az M1 aktuális csatornáján elmondta, hogy aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja.

A Selyemút menti országok migrációs kérdéseire fokuszáló Budapest Folyamat szerdai isztambuli üléséről a külügyminiszter azt mondta, megint minden arról szólt, hogy a migráció mennyire jó és mindenki számára szükséges folyamat.

Elmondta azt is, hogy a magyar delegáció felszólalásáig senki sem beszélt arról, hogy a migráció milyen biztonsági kockázatokkal jár, és hogy minden országnak joga van eldönteni, részt kíván-e venni bármilyen formában a migrációs folyamatokban.

A miniszter hangsúlyozta, az ülés célja az volt, hogy részenként fogadtassák el az ENSZ globális migrációs paktumát, amelyet decemberben nem sikerült. Továbbá egy záródokumentumot próbáltak elismertetni, amelyben utaltak a globális migrációs csomagra, és amelyben ismételten olyan kontextust állítottak elő, miszerint a migráció a jó válasz az előttünk álló kihívásokra.

Szijjártó Péter közölte, Magyarország ezt egészen ellenkezőképpen gondolja, ezért sikerült meghiúsítani az egyhangú elfogadtatást azzal, hogy a négy visegrádi ország, továbbá Ausztria és Olaszország nem írta alá a dokumentumot, mondván, hogy a migrációnak vannak kockázatai, és az arról szóló döntések meghozatala nemzeti hatáskör.

A dokumentum, egyhangú elfogadása esetén, a nemzetközi politikai és jogi élet hivatkozási pontjává válhatna, ezt próbálták a globális migrációs csomaggal is elérni. Magyarország már látta, hogy egy önkéntes dolog hogyan válik kötelezővé, például a letelepítési kvóták esetében – jegyezte meg.

Szijjártó Péter a Kossuth rádió Jó, reggelt Magyarország! című műsorában azt mondta, elfogadhatatlan a globális migrációs paktumra történő bármiféle utalás, mert abban a csomagban a határsértéseket relativizálják.

Az ENSZ a dokumentummal azt próbálta elérni, hogy a határsértéseket ne bűncselekményként bírálják el az országok, márpedig a határsértés az adott ország szuverenitása elleni bűncselekmény – hangsúlyozta a külügyminiszter.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!