A Venezuelából kimenekített családok nem illegális bevándorlók

„Kikérjük magunknak, hogy a liberális sajtó lemigránsozza a venezuelai magyarokat. Ők nem migránsok" – mondta a politikus az MTI-nek. Minden magyar, legyen a világ bármely pontján, ha bajba kerül, számíthat az anyaországra – közölte Semjén Zsolt, arra utalva, hogy sajtóhírek szerint a kormány több száz magyar felmenőkkel rendelkező venezuelai menekültet fogadott be.

Világviszonylatban is ritka az a humanista gesztus, amely a magyar kormány egyik külpolitikai projektjét jellemzi. Nehéz helyzetbe került emberek százait fogadjuk be, támogatjuk és segítjük hozzá a jobb élethez már közel egy éve – kezdi cikkét az Index.

Az újság szerint több független forrás is megerősítette, hogy a magyar állam eddig mintegy 300 menekültet fogadott be a legsúlyosabb politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából.

A hazánkba érkezettek szörnyű körülmények között éltek, többször kirabolták őket, éheztek, nem jutottak gyógyszerhez, rendőrségi zaklatásnak voltak kitéve. Az Indexnek nyilatkozók egyértelműen Magyarország biztonságosságát emelték ki a legnagyobb pozitívumként, járnak magyar nyelvtanfolyamra, többek már dolgoznak is.

A hazatérőket segítő Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaly az Országos Sajtószolgálatnak eljuttatott közleményében így fogalmaz az üggyel kapcsolatban: „A híresztelésekkel ellentétben a Venezuelából kimenekített családok nem illegális bevándorlók, hanem Magyarországról korábban kitelepült, katolikus vallású emberek, akik magyar állampolgársággal, illetve magyar felmenőkkel rendelkeznek.”

Gulyás Gergely: a magyarok nem migránsok

A csütörtöki kormány infón Gulyás Gergely így fogalmazott az üggyel kapcsolatban: magyarokról van szó, „a magyarokat pedig Magyarországon nem tekintjük migránsnak”.

Megjegyezte továbbá: a kormány már tavaly áprilisban kommunikálta, hogy magyar családok érkeznek Venezuelából. A dél-amerikai országban jelentős magyar kolónia él – tette hozzá, azt is tudatva, hogy még körülbelül 30 családot szeretnének Magyarországra hozni Venezuelából.

Semjén Zsolt felháborodott a venezuelai magyarok „legmigránsozásán”

„Kikérjük magunknak, hogy a liberális sajtó lemigránsozza a venezuelai magyarokat. Ők nem migránsok” – mondta a politikus az MTI-nek. Minden magyar, legyen a világ bármely pontján, ha bajba kerül, számíthat az anyaországra – közölte Semjén Zsolt, arra utalva, hogy sajtóhírek szerint a kormány több száz magyar felmenőkkel rendelkező venezuelai menekültet fogadott be.

kdnp.hu – Magyar Nemzet

Iratkozzon fel hírlevelünkre