Harrach Péter: „Ha megengedik, én maradok a teremben”

Hétfőn megkezdte tavaszi ülésszakát az Országgyűlés. Az ellenzék kivonulással kezdte munkáját.

Ebben az ülésszakban is sok munkát várhatunk az ellenzéki politikusoktól: azok a hétfői ülés kezdetén kivonultak az ülésteremből, köztük a tervezett napirend előtti felszólalók is.

Gyorsan haladtak a napirendi pontokkal, Kövér László, az Országgyűlés elnöke is – miután az első kettő nem tartózkodott a teremben – egyből a harmadik felszólalót, Harrach Pétert szólította. Kisebb nyelvbotlást is elkövetett az elnök, ezért elnézést kért: „Bocsánat a nyelvbotlásért, még a sokkoló élmény hatása alatt vagyok” – mondta.

Harrach Péter, miután szót kapott, így kezdete beszédét: „Ha megengedik, én maradok a teremben.” A KDNP frakcióvezetője egyébként a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban szólalt fel, kiemelte, pártja a legnagyvonalúbb intézkedésként tekint az újabb támogatásokra, amelyek célja a családalapítás és gyermekvállalás elősegítése, illetve a gyermekvállalási kedv növelése.

Harrach Péter kiemelte, a gyermekek az egy férfi és egy nő kapcsolatán alapuló családban tudnak egészséges felnőtté válni. Hozzátette: az új intézkedésekkel kapcsolatos negaítv megjegyzések mind gyalázkodóak vagy személyes indíttatásúak, illetve hangsúlyozta azt is, hogy – ellentétben néhány nyugat-európai országgal, ahol sajátos módon sodorják magukat öngyilkosságba, a magyar kormány a családokkal szeretne a demográfiai helyzeten javítani.

Harrach Péter felszólalására Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár reagált, aki elmondta, hogy semmihez sem fogható boldogság gyermeket vállalni, ellenben nyilvánvaló, hogy ez anyagi akadályokkal jár. Az új családvédelmi akciótervvel az a cél, hogy a családalapítás előtt állók akadályait lebontsák, illetve a már családban élők terheit csökkentsék.

A következő hozzászóló Szabó Tímea független képviselő lett volna, aki az ülés kezdetén szintén kivonult a teremből, ezért Kövér László így folytatta az ülés vezetését: „Szabó Tímea következne, már el is mondta hozzászólását, mehetünk is tovább.”

Az ellenzéki akció egy másik, tragikomikusba fordult felvonásáról ebben az írásunkban olvashat.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)