Kínos. Felkérésre jelölték a Nobel-békedíjra Trumpot a japánok

A washingtoni kormány kérésére jelölte Nobel-békedíjra Donald Trump amerikai elnököt Abe Sindzó japán miniszterelnök tavaly ősszel – írta kormányzati forrásra hivatkozva az Aszahi Sinbun című japán napilap.

Trump  a hétvégén számolt be arról, hogy Abe felterjesztette a rangos kitüntetésre a párbeszéd megkezdéséért és a feszültségek csillapításáért Észak-Koreával. Az amerikai államfő beszámolója szerint a japán kormányfő átadta neki annak az ajánlólevélnek a másolatát, amelyet elküldött a Nobel-bizottsághoz. Trump a dokumentumot „a legszebb ötoldalas  levélnek” nevezte.    

A tokiói külügyminisztérium nem kívánta kommentálni Trump bejelentését. Ellenben az Aszahi egy névtelenül nyilatkozó japán kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai kormány kereste meg Abét a jelölés ötletével, miután Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Ez volt az első alkalom, hogy hivatalban lévő amerikai elnök tárgyalt Észak-Korea vezetőjével.   

A Reuters hírügynökség megkeresésére a Fehér Ház egyelőre nem kommentálta az értesülést.   

A Nobel-békedíjat a norvégiai Nobel-bizottság ítéli oda évente. A testület honlapja szerint 304 embert jelöltek a 2019-es díjra. A korábbi amerikai elnökök közül Barack Obama és Jimmy Carter nyerte el a kitüntetést.

(MTI)
    

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre