A várakozások szerint a Fitch is javít Magyarország adósosztályzatán

A jövő héten a Fitch Ratings vizsgálja Magyarország államadós-besorolását Londoni pénzügyi elemzők lehetségesnek tartják, hogy a Standard & Poor's pénteki felminősítési döntése után a Fitch is javítja a magyar szuverén osztályzatot.

A Fitch 2019-re összeállított menetrendjében Magyarország először február 22-én, pénteken kerül sorra.
    

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára. A Fitch Ratings és a Standard & Poor’s az idei második felülvizsgálatot azonos napra, augusztus 16-ára tűzte ki.   

A Standard & Poor’s globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) a magyar osztályzat idei első, pénteki felülvizsgálatán egy fokozattal “BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi “BBB mínusz/A-3”-ról, mindenekelőtt a magyar gazdaság erőteljes külső fizetési pozíciójával és jó növekedési kilátásaival indokolva a lépést.   

A döntés nyomán a három globális hitelminősítő közül jelenleg az S&P tartja érvényben a legjobb szuverén adósosztályzatot Magyarországra.   

A Bank of America-Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) heti feltörekvő piaci előrejelzése ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy jövő pénteken a Fitch Ratings is “BBB”-re emeli a jelenlegi “BBB mínusz”-ról a hosszú távú magyar államadós-besorolást.   

Magyarország idei felminősítésének lehetőségére a Fitch maga is utalást tett a közép- és kelet-európai térség szuverén adósminőségi mutatóiról nemrégiben összeállított, 2019-re szóló, Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében.   

 A cég felidézte, hogy a régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tart nyilván felminősítés lehetőségét jelző pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, a tanulmány szerint ezeknek az országoknak az adósosztályzatairól a Fitch az idén valószínűleg döntésre jut.
    

A harmadik globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service jelenleg “Baa3” osztályzattal tartja nyilván Magyarországot. Ez azonos a Fitch Ratings “BBB mínusz” magyar besorolásával, a Moody’s azonban egyelőre stabil kilátást tart érvényben a magyar államadós-minősítésre.
    

A Moody’s 2019-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először május 3-án, majd október 25-én kerül sorra.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre