Washington addig nem nyugszik, míg Iránt teljesen el nem szigeteli

Az iráni atomalku felmondására és az iszlám köztársasággal szemben életbe léptetett amerikai szankciók támogatására szólította fel az Egyesült Államok európai szövetségeseit Mike Pence. Az amerikai alelnök ezt a sokszor hangsúlyozott, immáron nyomatékosított üzenetet ezúttal Varsóban, egy Közel-Keletről szóló nemzetközi konferencián mondta el csütörtökön.

A mantrázás oka, hogy az Európai Unió külön utat választ Irán-politikájával kapcsolatban.

Donald Trump amerikai elnök 2018. májusban mondta fel a 2015-ben Iránnal kötött többhatalmi atomalkut arra hivatkozva, hogy az ország nem tartja be kötelezettségvállalásait. Az Egyesült Államok ezt követően életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciókat.

Pence ennek fényében nem véletlenül sajnálkozott ismét. Washington szerint az Egyesült Államok európai szövetségesei eddig nem bizonyultak együttműködőnek Irán ügyében. Az amerikai alelnök úgy véli, hogy a terrorizmus legjelentősebb állami támogatójaként az iszlám köztársaság jelenti a legnagyobb veszélyt a Közel-Keleten. Pence szerint az iráni rezsim becsvágya egy új holokauszthoz vezethet a térségben.

Ezzel szemben az EU, különösen a francia-német tengely a potenciális gazdasági együttműködések lehetőségét látja a csaknem 80 milliós Közép-Ázsiai országban.

Pence azzal vádolta meg az európai országokat, hogy megpróbálják kikerülni a büntetőintézkedéseket. A szankciók életbe léptetését követően Nagy-Britannia, Németország és Franciaország létrehozott egy nem dolláralapú kereskedelmi csatornát (Instex), amely lehetővé teszi, hogy folytassák a kereskedelmet Iránnal. Az amerikai alelnök szerint ez rossz lépés volt, amely csak megerősíti az iszlám köztársaságot, meggyengíti az EU-t, és tovább mélyíti a szakadékot Európa és az Egyesült Államok között.

“Itt az ideje, hogy európai partnereink visszalépjenek az iráni nukleáris megállapodástól, és csatlakozzanak hozzánk, hogy együtt biztosítsuk a szükséges gazdasági és diplomáciai nyomást, amellyel megadhatjuk az iráni népnek, a térségnek és a világnak a békét, a biztonságot és a szabadságot, amelyet megérdemel.”

Pence a nyomásgyakorlás fokozását helyezte kilátásba, ha a teheráni rezsim nem változtat magatartásán.

Erre válaszul Teherán többször is bírálta a napokban az Irán-ellenes cirkusznak nevezett amerikai-lengyel szervezésű konferenciát. A tanácskozás napirendjén a szíriai, a jemeni és a palesztin-izraeli konfliktus, a terrorizmus, illetve a térségbeli rakétaprogramok szerepelnek. A konferencián a világ több mint 60 országa vesz részt, köztük Izrael és több arab állam. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli.

Forrás: MTI