Mississipi az életre szavazna

Hatalmas siker lenne az életvédelem szempontjából, ha Mississipi elfogadná azt a törvényjavaslatot, melynek előszavazását a hét folyamán tartották. Az állami jogszabály megtiltaná az abortuszt abban attól kezdődően, hogy a magzat szívverése detektálható.

Mississipi az életet választhatja – számolt be róla amerikai forrás alapján pénteken a mandiner.hu. A magyar lap ismertette: a 2116-os számú törvény előszavazását tartották a héten, ez a jogszabály abban az esetben tiltaná meg a terhesség mesterséges megszakítását, ha a szívhang léte mellett az anya élete sem forogna kockán. 

Az amerikai Life Site News ismertette: a törvény végleges formájának kialakulását követően a republikánus állami vezetés – élén Phil Bryant-tel várhatóan elfogadja majd az előterjesztést. 

A jogszabály lényege, hogy nem végezhető abortusz azt követően, hogy a gyermek szívverése kimutathatóvá vált. A tervezet homlokegyenest szembe megy a nagy botrányt kiváltó New York-i szabályozással. 

A törvényjavaslat az amerikai állam törvényhozásának alsó- és felsőházában is többséget élvez. 

Az előterjesztő, a republikánus Angela Hill szenátor a Life Site News-nak kifejtette: az életpárti mozgalom hosszú éveket várt arra, hogy a realizálódjon az, ami természetes; hogy egy dobogó szívvel rendelkező gyermek élete jogi szempontból is védett lehessen. 

A javaslat demokrata párti bírálói szerint mindezzel megszűnik a nők abortuszhoz való joga. 

A republikánus Michael Watson azonban úgy fogalmazott: “a méhnek a világon a legbiztonságosabb helynek kell lennie egy születendő gyermek számára”. Egyben kérte Mississipit, hogy legyen különb e témában.

Floridában, Ohióban, Dél-Karolinában és Tennesse-ben hasonló szívhang-törvényeket nyújtottak be az abortuszt ellenző, életpárti politikai erők az elmúlt időszak milliókat megbotránkoztató New York-i és virginiai eseményeit követően.

Forrás: Life Site News, Mandiner.

Iratkozzon fel hírlevelünkre