Megtagadták az imám jelenlétét a muszlim férfi kivégzésénél

A konzervatív keresztények nem nézték jó szemmel, hogy az alabamai Legfelsőbb Bíróság elutasította a muszlim rab kérését, mely szerint szerette volna, ha egy imám is jelen van a kivégzésénél. Sokak szerint a vallásszabadság alkotmányos joga sérült.

Egy 5-4-es döntés értelmében a Legfelsőbb Bíróság visszavonta Domineque Ray kivégzésének felfüggesztését, így múlt csütörtökön végrehajtották az ítéletet. Az imámnak külön szobában kellett tartózkodnia.

A Holman Javítóintézetben – ahol Rayt is fogva tartották – rendszeresen engednek be keresztény papokat, hogy legyenek jelen a kivégzéseknél, azonban a muszlim férfi kérését az imámra vonatkozólag elutasították.

Rod Dreger – a The American Conservative szerkesztője, kiadó és ortodox keresztény – a Twitteren adott hangot az ügy feletti felháborodásának.

“Ez egy mélységesen rossz erkölcsi döntés, amit nem szabad elfelejtenünk.”

A bejegyzését több ezren megosztották.

David French, a National Review evangélikus munkatársa is kifejezte, hogy súlyos igazságtalanság volt a bíróság részéről Ray kérését elutasítani.

“Ray kivégzése igazságos volt. Annak körülményei viszont nem. Az államnak az a kötelessége, hogy megvédje és segítse az egyén szabad vallásgyakorlását, nem az, hogy okokat keressen arra, hogyan tagadhatná meg a vigaszt valakitől a halál pillanatában.”

Alan Cross, alabamai baptista lelkész azt nyilatkozta a The New York Timesnak, hogy az igaz vallásszabadság megköveteli, hogy ha az állam biztosítja a papokat a kivégző kamrákban, akkor imámokat is ugyanúgy biztosítania kéne. 

“Az utolsó percig felajánlott kegyelem üzenetét rendszeresen prédikálják Alabama-szerte. A lelkészek és atyák sokszor elmondják ezt a kórházak halálos ágyain lévőknek is. Egészen mostanáig az utolsó pillanatig a rendelkezésére állt ez azok számára, akiket az állam a bűneik miatt végez ki. A kegyelem ilyesfajta felkínálása veszélyben lehet, ha az állam az összes lelkészt kitiltja a kivégző kamrákból. 

Az utolsó percben érkező bűnbánatot csak a csend fogadná a másik oldalról. Néhányan azt mondják, hogy ez az amit egy bűnöző érdemel. De Isten irgalma nem azt adja, amit megérdemlünk, hanem kegyelmet, még a legnagyobb vétkesnek is”- írja Cross.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás: The Christian Post
Kép forrása: NPR – A képen az alabamai Holman Javítóintézet kivégző kamrája látható. Itt végezték ki Domineque Rayt is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre