Kiszelly Zoltán: „A miniszterelnök érti, mi a dörgés”

Évértékelőjében Orbán Viktor olyan intézkedéseket jelentett be, amelyek olyan irányba terelik az országot, amilyenbe a magyar emberek többsége haladni szeretne – nyilatkozta a vasárnap.hu-nak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a miniszterelnök beszéde azért kiemelkedően fontos, mert a magyar társadalomban jelentkező, legégetőbb kihívásokra adott választ. A miniszterelnök beszédével lényegében megmutatta, hogy érti, „mi a dörgés”.

Évértékelőjében számos aktuális kérdésre és problémára reagált a miniszterelnök, illetve nem csak az elmúlt év, hanem a mögöttünk hagyott évtized eseményeire, eredményeire is reflektált.

Orbán szerint az elmúlt évtized politikai munkájával elérték, hogy a katasztrofális szocialista kormányzás után ma szinte összehasonlíthatatlanul jobban élünk: előrébb tartunk az elmúlt években, Magyarország növekedési pályára került. A miniszterelnök hangsúlyozta: a nemzet az elmúlt 10 év alatt talpra állt, sorsa felett ismét maga rendelkezik.

Mi ez, kérem, ha nem felemelkedéstörténet?

– tette fel a költői kérdést beszédében.

Kiszelly Zoltán politológus szerint Orbán Viktor a gazdasági, politikai eredmények ismertetésével bebizonyította, hogy „nem csak kijöttünk a gödörből”, hanem egyre gyarapodunk, ez a folyamatos gazdasági fejlődés pedig lehetővé teszi, hogy bevezessék az új családtámogatási intézkedéseket is. 

Orbán Viktor azt üzeni, hogy a gazdasági siker következtében megmaradó pénzt a magyar családokra kell költeni.

A miniszterelnök beszédében részletesen foglalkozott a magyar ellenzék tevékenységével is, ami az elmúlt években burleszkbe illő, nem véletlen, hogy a beszédben sokszor csak a csattanós poént szolgálta egy-egy ellenzéki akció felemlegetése. Orbán említette az ellenzék MTVA székházban előadott „színjátékát” is, ahol egyesek „megrohamozták a csukott ajtót” mások pedig „pókemberesdit játszottak”, ezeket az eseményeket kezdő színészek „útkereséséhez” hasonlította. 

Talpig úriemberek. Talpig. No, de onnan fölfelé?

– summázta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a magyar ellenzékre vonatkozó kijelentéseivel azt üzeni, hogy az nem képvisel igazi alternatívát Magyarországon, a teljes magyar oppozíció komolytalan, ami csak saját magát képes lejáratni – emelte ki a fentiekkel összefüggésben a politológus, aki szerint az ellenzékkel kapcsolatban kifejtett másik lényeges gondolata Orbánnak az, hogy a baloldalon akkora a hataloméhség, hogy még akár egy antiszemita párttal is képesek összefogni. „A választási évben az eddigi passzív együttműködés az ellenzéki oldalon aktívra váltott, és országos szintűvé duzzadt” – jelentette ki Kiszelly Zoltán.

A miniszterelnök ez utóbbit így fogalmazta meg:

Magyarországon megtörtént, megtörténhetett a szocialisták és a szélsőjobb koalíciója.

Kiszelly Zoltán kiemelte, hogy a beszédben ugyan szó esik Brüsszelről és Soros György neve is elhangzik, amivel szemben pozicionálja magát a kormány, mégsem ez a téma áll a beszéd középpontjában.

Nyilvánvaló, ahogy ráfordulunk az EP-választásra, Brüsszelről, Timmermans-ról is kellett beszélnie, de ezt a vonalat inkább csak megemlíti, nincs a szónoklat fókuszában

– hívta fel a figyelmet Kiszelly.

A beszéd talán egyik legfontosabb témája az volt, hogy Orbán Viktor bejelentette hétpontos családvédelmi akciótervét. Az emberek 80 százaléka támogatja a korábbi családpolitikai lépéseket, így ez a téma tökéletesen alkalmas arra, hogy ellenpontja legyen a bevándorlásnak. Egy pozitív ellentét, ez a programcsomag ugyanis nem a migránsok ellen, hanem a magyar családokért van.

A Brüsszeliek bevándorlásbarát 7 pontos tervével szemben jelenik meg ez a 7 pontos családvédelmi terv.

„Ez a program olyan, ami mögé akár a teljes társadalom is be tud állni: ez Orbán Viktor válasza a bevándorlásra.” Ez a téma alkalmas, hogy a migráció kontrasztja legyen – mintegy ellenpontozza azt – fejtette ki a politológus.

A politológus szerint a miniszterelnök beszéde azért is volt kiemelkedően fontos, mert a jövőben jelentkező kihívásokra adott választ, azokra, amikre a magyar társadalom is a leginkább várja a megoldást. A miniszterelnök beszédével lényegében megmutatta, hogy érti „mi a dörgés” – zárta mondandóját Kiszelly.

Iratkozzon fel hírlevelünkre