„A kormány politikája radikális életpárti politika”

„Nekünk nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek” – mondta 2019-es évértékelő beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök a Várkert Bazárban tartott eseményen bejelentette a legfőbb családpolitikai intézkedéseket.

Orbán Viktor olyan családpolitikai reformokat mutatott be a vasárnapi évértékelőn, amelyre talán sokan nem is számítottunk. Nem kímélve az országot és az ellenzéket, nem egy, hanem egyből hét jelentős intézkedést ismertetett, amely a családalapítás megkezdéséhez és a nagycsaládosok terheinek jelentős csökkentéséhez járulhat hozzá.

A Vasárnap.hu megkeresett néhány kereszténydemokrata fiatal politikust, hogy megtudja: családosként miként értékelik a miniszterelnök családpolitikai bejelentéseit.

Orbán Viktor 2019-es évértékelője

Rétvári Bence, az emberi erőforrások miniszter-helyettese szerint sehol Európában nem becsülik meg annyira az édesanyákat, mint Magyarországon. „A nemzeti konzultációban mindenki véleményt nyilváníthatott a családtámogatások jövőjéről, a mostani intézkedések sora a konzultációban részt vevők közös sikere. Ami a magyar gazdaság teljesítményének többlete, azt a következő években jórészt a magyar családokba ‘forgatja vissza’ a kormány.”

Orbán Viktor évértékelőjén bejelentett 2019-es családtámogatási rendszer

Ez a hét pont nagyobb anyagi biztonságot ad azoknak, akik fiatalon vállalnak gyereket. Európa számára a családtámogatás a jövő útja, mert a bevándorlás nem a mai Európa jövője, hanem egy teljesen más Európa kezdete.

Azon pedig, amit az ellenzék művel, csak nevetni tudnak a józan gondolkodású emberek.”

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár szerint a miniszterelnök olyan bejelentéseket tett, amelyek történelmi jelentőségűek. „Nem hiszem, hogy találnánk a történelemben a ma felvázolthoz hasonlóan erős családtámogatási intézkedéscsomagot.

„Jó érzés magyar embernek lenni, jó érzés kisgyerekes családosnak lenni, és jó érzés kereszténydemokrata politikusnak lenni.”

Minden magyar ember büszke lehet arra, hogy politikai szlogeneket tartalommal megtöltve, valódi nemzeti együttműködés alakult ki a hazánk megvédése, megőrzése és a jövőjének – a családok támogatásával való – biztosítása körül.

Minden hasonló bejelentésnél azonnal kialakul a vita, hogy az ilyen támogatások hatására vajon több vágyott gyermek születik-e. Ezt a vitát a jövő dönti majd el, de egy dolog biztos: az anyagi lehetőségek szűkössége egyre kevésbé gátolja a gyerekvállalást, hiszem a többgyermekes családok, az otthonteremtés, az életszínvonaluk emelése, a gyermek melletti munkavállalás lehetővé tétele, de még a mobilitás terén is nagy támogatást kapnak majd.

Végezetül, a mai bejelentések mind klasszikus kereszténydemokrata értékeket, kereszténydemokrata politikát tükröznek. Sőt! Ide véve az egészségügy fejlesztését, a 700 milliárd forintot, amivel az infrastruktúrát és az ápolói béremeléseket fejleszti a kormány, azt is kimondhatjuk:

a kormány politikája radikális életpárti politika.”

Azbej Tristan és felesége Orbán Viktor 2019-es évértékelőjén

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára elmondta, a miniszterelnök által bejelentett intézkedések biztonságos jövőképet adnak a fiatalok és a kevésbé fiatalok számára egyaránt. „Biztos és kiszámítható egzisztenciális lehetőségek ezek az elköteleződéshez, a családalapításhoz, az új élet kezdéséhez. 

 Azt gondolom, meg kell bíznunk a magyar fiatalokban, és ez a hétféle támogatás – a már meglévők mellett – ezt a bizalmat erősíti meg a kormány részéről.

Bátran ki lehet jelenteni, hogy ma jó magyar fiatalnak lenni, a kormány a fiatalok mellett áll!

Gaal Gergely, a KDNP kommunikációs igazgatója úgy véli, korábban gondolni se mertünk volna arra, hogy olyan lehetőségek nyílnak meg Magyarország számára, mint amelyek a 2019-es évértékelőn elhangzottak.

„A családalapítás komoly döntés, de mégiscsak a legjobb családban élni. Csak a stabil családok alapozhatják meg egy nemzet sikerét.”

Háromgyermekes apaként különösen jó látni, hogy a hazánkat kormányzó politikai erők tudják ezt. A gyermekekért általában az édesanyák hozzák a legtöbb áldozatot. A most bejelentett intézkedések között akadnak olyanok, amelyek végre az ő szempontjaikat helyezik az első helyre. A fiatal családok számára az önálló otthon megteremtése is fontos. Ebben is vannak újdonságok, bár az elmúlt években is nagyon sok előrelépés történt. Hihetetlenül biztató, hogy a magyar gazdaság állapota lehetővé teszi ezeket a lépéseket.

Gaál Gergely Orbán Viktor 2019-es évértékelőjén

Hollik István kormányszóvivő szerint a kormány eddig is mindent megtett azért, hogy akik szeretnének gyermeket vállalni, azok tudjanak is. „A családvédelmi akciótervvel a kormány további segítséget nyújt, így ennek köszönhetően Európában Magyarországon támogatják legnagyobb mértékben a családokat.

„Mi, kereszténydemokraták tudjuk, egy új élet születése Isten legnagyobb ajándéka.

A családvédelmi akcióterv pedig ennek kormányzati megerősítését jelenti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre