Iván Géza: A demográfiai fordulat nemzeti érdek

Bizakodásra adhat okot, hogy a magyar fiatalok még mindig nagycsaládos jövőről álmodnak.

Több szempontból is rendhagyó volt a tegnap délutáni miniszterelnöki évértékelő. Egyrészt: ebben a műfajban általában nem a konkrét programoké, hanem a narratíváé a főszerep. Másrészt olyan szakpolitika területén hirdetett további programpontokat Orbán Viktor, melyben európai összehasonlításban már eddig is páratlan volt a magyar modell – jegyezte meg a Reposzton megjelent írásában Iván Géza. 

A szerző felhívta a figyelmet a demográfiai fordulathoz vezető út rögös mivoltára. Emlékeznünk kell ugyanis arra, hogy folyamatosan csökken a szülőképes korú nők száma hazánkban, ezért minden egyes intézkedés, ami a fordulathoz vezethet, sürgető. 

Ami bizakodásra adhat okot ugyanakkor, a magyar fiatalok gyermekvállalási víziója, hiszen a házasság előtti korban még nagy családban képzelik el a jövőjüket. 

Iván szerint “a cselekvő jó szándék elvitatása olcsó politikai fogás. A népességfogyás megállítása nemzeti, azaz összpártpolitikai érdek. Világnézettől vagy világszemlélettől teljesen függetlenül egy hithű magyar ateista vagy keresztyén között ebben teljes egyetértés kellene, hogy legyen”.

Az eredeti cikk ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre