Ismét “divatba jött” a házasság

A házasság intézménye ma fénykorát éli Magyarországon – hangsúlyozza a február 10-től 17-ig tartó házasság hete alkalmából kiadott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A szaktárca kiemeli: a magyar kormány széles körű családtámogatási rendszerrel segíti a családalapítást és a gyermekvállalást.

Mint írják: húsz évvel ezelőtt nem kötöttek annyi házasságot, mint az utóbbi években. Tavaly január és november között csaknem 49 ezer pár döntött a házasság mellett. Egyúttal csökkent a válások száma, 2010 óta 23 százalékkal kevesebb a válással végződő házasságok aránya.

A családtámogatási intézkedéseket ismertetve hangsúlyozták: a fiatal házasok adókedvezménye egyre népszerűbb a friss házasok körében. Az elmúlt két év adatai alapján a fiatal házasokat megillető támogatást egyre többen ismerik, havonta átlagosan csaknem 37 ezer házaspár veszi igénybe a kedvezményt. A havi ötezer – két év alatt százhúszezer – forintos támogatás két évig jár a fiatal házaspároknak, függetlenül attól, hogy közben gyermekük születik-e. Az adókedvezmény gyermek születése esetén a családi adókedvezménnyel együtt is érvényesíthető, és már évi 60 ezer forinttal növeli a család költségvetését. A minisztérium kitér arra is, hogy a márciustól életbe lépő, új kormányzati igazgatási törvény a központi közigazgatásban dolgozó friss házasoknak 5 plusz nap szabadságot biztosít.

A Magyar ifjúságkutatás adataira hivatkozva kiemelték, a 15-29 éves magyar fiatalok döntő többsége házasságban gondolkodik. A megkérdezett fiatalok átlagosan két gyermeket szeretnének.