Bessenyei Ferenc tiszteletére emléktáblát avattak Budapesten

Emléktáblát avattak vasárnap a 100 éve született Bessenyei Ferenc tiszteletére Budapesten, az V. kerületi Kálmán Imre utca 10-ben, ahol a művész 1957-től 1970-ig élt.

A ház első emeletén 13 éven át lakott Bessenyei Ferenc, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja – mondta Fekete Péter kulturális államtitkár a tábla avatásán. Majd Cenner Mihály színháztörténész szavait idézte: „A huszadik század második felének magyar színjátszását Bessenyei Ferenc művészi munkája fémjelzi”

„Egy igazi nagyformátumú színészre emlékezünk, egy igazi óriásra” – jelentette ki Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. Hozzáfűzte: Bessenyei Ferenc egész életében meghatározó szereplője volt a magyar kulturális életnek.

Mint mondta, a színész azt a korszakot képviselte amikor valóban a teljesítmény hozta a hírnevet, amikor igazi hősök mozogtak a színpadon, nagy érzelmek, nagy lendületek, nagy indulatok.

„Én hiszek a nagy színészben, amilyen Bessenyei Ferenc is volt” – fűzte hozzá.

Wohlmuth István, a kerület kulturális tanácsnoka kiemelte: Bessenyei nagy művész, hiteles és igaz magyar ember volt. Nekünk az a dolgunk, hogy a hozzá hasonló emberek emlékét megőrizzük, és továbbadjuk a következő generációknak.