A jövő héttől vizsgálják a hitelminősítők Magyarországot

A jövő héten kezdődik a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő összesen hat felülvizsgálatot tervez 2019-ben.

Az idei menetrendek alapján először a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) vizsgálja a magyar szuverén besorolásokat. A cég Magyarország első értékelési időpontját február 15-ére tűzte ki, ezután augusztus 16-án veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatokat.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően az S&P várhatóan péntek éjjel, az európai és a fő amerikai piacok zárása után jelenti be döntését Londonban.

A Fitch Ratings február 22-én végzi el a magyar szuverén besorolások első értékelését, a második felülvizsgálatot pedig az S&P második időpontjával azonos napra tűzte ki.

A Moody’s Investors Service ugyancsak két időpontot jelölt ki: május 3-át és október 25-ét.

A három globális hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot.

 A Fitch Ratings és az S&P egyaránt felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra, a Moody’s magyar államadós-besorolásának kilátása stabil.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre