Leszereltek egy rendőrt, mert megvallotta keresztény hitét

Nagyon meglepődött az Emberi Jogi Hivatal elnöke, hogy keresztény embert találtak a törzsben, melyben ő maga is nevelkedett. A rendőrtisztet felmentették szolgálatai alól és letartóztatták, a saját biztonsága érdekében pedig el is kell költöznie a térségből.

Képzeljük el, hogy egyik nap besétálunk a munkahelyünkre, ahol már évek óta dolgozunk, relatíve jó körülmények között, egy társadalmilag is elismert pozícióban. Majd egyik nap valahogy az ebédszünetben szóba kerül a hit, a kollégáink pedig úgy néznek ránk, mint egy csodabogárra. Eddig akár egy itthon élő, a vallását valamennyire felvállaló ember is könnyedén eljuthat, anélkül, hogy attól félne, hogy letartóztatják, kirúgják, esetleg arra kényszerítenék, hogy az ország másik felére költözzön.

Etiópipában pedig pontosan ez történt a napokban.

A cikkünkben csak Adanénak hívott – biztonsági okokból valódi nevén meg nem nevezett – 25 éves, szomáli férfi Etiópiában dolgozott rendőrként, és két éve vette fel a keresztény hitet. Egy közel 100%-ban muszlim szomáli törzsben nevelkedett fel az ország keleti térségében.

A World Watch Monitor helyi forrása szerint a férfi kollégái panaszt tettek ellene az Emberi Jogi Hivatalnál.

Hallották ugyanis, amint egyenruha viselése közben keresztény hitéről beszélt.

A hivatal elnökhelyettese – aki maga is ugyanabban a szomáli törzsben nevelkedett – a források szerint igen meglepődött, hogy keresztényt találtak a közösségükben.

Később azt tanácsolta a férfinak, hogy térjen vissza az iszlámra, a rendőr azonban visszautasította ezt a szabad vallásgyakorlás alkotmányos jogaira hivatkozva, majd letartóztatták.

Az Emberi Jogi Hivatal elnöke később szabadon bocsájtotta Adanét, aki akkor szembesült vele, hogy felmentették a rendőri szolgálat alól. Az elnök szerint Adane sok ellenséget gyűjtött magának, úgyhogy érdemesebb lenne elköltöznie a térségből.

Kelet-Etiópiában a keresztényeknek nagy ellentétekkel kell szembenézniük, az áttért keresztények viszont még súlyosabb ellenségeskedésnek vannak kitéve, mind a saját családjuk, mind a közösségük részéről.

Az oromo és szomáli népcsoportok között évek óta tartó konfliktus miatt már legalább 3 millió etiópiai lakos kényszerült otthonának elhagyására.

A múlt augusztusban különös kegyetlenséggel kirobbant erőszakhullámnak nem csak számtalan keresztény áldozata van, de a templomokat is sorra égették fel.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: WWM

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre