Csáky Pál és Berényi József került az MKP EP-választási listájának élére

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) két korábbi elnöke, Csáky Pál és Berényi József került a felvidéki magyar tömörülés európai parlamenti (EP) választási listájának élére – jelentették be a párt Országos Tanácsának (OT) ülése után tartott pozsonyi sajtótájékoztatón.

A felvidéki magyar párt európai parlamenti választási listáján tizennégyen szerepelnek, Szlovákia ennyi képviselőt küldhet az EP-be a május 25-i voksoláson.

Menyhárt József, az MKP elnöke és államfőjelöltje hangsúlyozta, szakmailag felkészült csapatot sikerült összeállítaniuk, hozzátéve, hogy a lista országos lefedettséget mutat.

 

Rámutatott: a lista élére két olyan “csúcsjelölt” került, akik már jól ismert, “hiteles arcok.” A listát Csáky Pál, az MKP jelenlegi EP-képviselője és korábbi elnöke vezeti. A második helyet Berényi József foglalja el, ő jelenleg Nagyszombat megye alelnöke, korábban pedig ugyancsak az MKP elnöke volt.   

Menyhárt József a “csúcsjelölt” kifejezéssel vélhetően arra utalt, hogy a felvidéki magyarság számarányát alapul véve egy vagy két mandátum megszerzésére lehet esélyük.

 

Csákly Pál kifejtette: „Valóban keresztútra érkezett Európa, az Európai Unió, és nem mindegy, hogy merre megyünk tovább”. Álláspontja szerint ez még inkább indokolttá teszi, hogy felhívják a figyelmet a voksolásra. Mint mondta, e tekintetben a legnagyobb ellenségük a közöny.  

 Berényi József szerint elsődleges céljuk, hogy a felvidéki magyarok érdekeit regionális, országos és európai szinten is megvédjék.   

Az MKP Országos Tanácsának ülésén egy nyilatkozatot is elfogadtak, amelynek az EP-választásra vonatkozó részében kimondták: a voksolás tétje a keresztény hagyományokon alapuló társadalom megtartása, és az is, hogy az európai őshonos kisebbségek ügyeinek megoldása is napirendre kerüljön.

(MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
„A lélek szavát és indítását követve mondtam ki életem "igen"-jét”
Az éghajlatváltozás elleni harc közös feladat
Befolyásolja az agyfejlődést az anyatej