Csáky Pál és Berényi József került az MKP EP-választási listájának élére

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) két korábbi elnöke, Csáky Pál és Berényi József került a felvidéki magyar tömörülés európai parlamenti (EP) választási listájának élére – jelentették be a párt Országos Tanácsának (OT) ülése után tartott pozsonyi sajtótájékoztatón.

A felvidéki magyar párt európai parlamenti választási listáján tizennégyen szerepelnek, Szlovákia ennyi képviselőt küldhet az EP-be a május 25-i voksoláson.

Menyhárt József, az MKP elnöke és államfőjelöltje hangsúlyozta, szakmailag felkészült csapatot sikerült összeállítaniuk, hozzátéve, hogy a lista országos lefedettséget mutat.

 

Rámutatott: a lista élére két olyan “csúcsjelölt” került, akik már jól ismert, “hiteles arcok.” A listát Csáky Pál, az MKP jelenlegi EP-képviselője és korábbi elnöke vezeti. A második helyet Berényi József foglalja el, ő jelenleg Nagyszombat megye alelnöke, korábban pedig ugyancsak az MKP elnöke volt.   

Menyhárt József a “csúcsjelölt” kifejezéssel vélhetően arra utalt, hogy a felvidéki magyarság számarányát alapul véve egy vagy két mandátum megszerzésére lehet esélyük.

 

Csákly Pál kifejtette: „Valóban keresztútra érkezett Európa, az Európai Unió, és nem mindegy, hogy merre megyünk tovább”. Álláspontja szerint ez még inkább indokolttá teszi, hogy felhívják a figyelmet a voksolásra. Mint mondta, e tekintetben a legnagyobb ellenségük a közöny.  

 Berényi József szerint elsődleges céljuk, hogy a felvidéki magyarok érdekeit regionális, országos és európai szinten is megvédjék.   

Az MKP Országos Tanácsának ülésén egy nyilatkozatot is elfogadtak, amelynek az EP-választásra vonatkozó részében kimondták: a voksolás tétje a keresztény hagyományokon alapuló társadalom megtartása, és az is, hogy az európai őshonos kisebbségek ügyeinek megoldása is napirendre kerüljön.

(MTI)