Breaking news: az USA legfelsőbb bírósága dönthet az embriók emberi személlyé nyilvánításáról

Miközben az abortusz körüli viták egyre élesednek a new yorki, születésig abortuszt engedélyező, és a Virginia államban még jóváhagyás előtt álló, az állam kormányzójának értelmezésében a már megszületett gyermek megölését is engedélyező jogszabályok körül, Colorado államban olyasmi történik, aminek nyomán a meg nem születettek az Egyesült Államokban megkaphatják az őket megillető jogi védelmet.

Ez akár azt is jelentheti, hogy nem lehet majd többé abortuszt végezni az USA-ban.

Az esélyt a még meg nem született élet védelmére egy jogvita, illetve az annak nyomán az USA Legfelsőbb Bíróságánál benyújtott beadvány adhatja meg.

A jogvita Mandy Brooks és a volt férje, Drake között a korábban létrejött, lefagyasztott embrióik sorsáról szól: a válás után Mandy úgy nyilatkozott, hogy meg akarja őket tartani, míg Drake az elpusztításuk mellett foglalt állást.

Az első fokú bíróság, majd a fellebbviteli bíróság is Drake-nek adta az embriók feletti rendelkezés jogát, azaz implicit módon szabad utat engedett az elpusztításuknak.

Ezt követően az állam legfelsőbb bírósága visszautalta az ügyet első fokra, új tárgyalásra azzal, hogy az alsóbb fokú bíróságok a döntésüket „nem megfelelő tényezők” figyelembe vételével hozták.

Az ügyben az anya álláspontját támogató „szakértő partnerként” eljáró Thomas More Society az USA legfelsőbb Bíróságához fordult, ugyanis az ügyben eljáró alsó fokú bíróságok nem hozhatnak döntést arról, ami az ügy alapját képezi: hogy tudniillik az embrió emberi lény-e vagy sem.

Az a kérdés ugyanis, hogy a házastársak közül ki „rendelkezzen” arról, hogy mi legyen velük, csak akkor dönthető el, ha előbb meghatározzák azt, hogy az „embriók, amiket a házasság során létrehoztak, emberi személyek, vagy pedig a házaspár tulajdona”.

A Thomas More Society érvelése szerint „világos, hogy a tudomány mai állása alapján a megtermékenyített embrió élő emberi organizmus”.

Ezért, hivatkozva az 1857-es, Dredd Scott és családja ügyében hozott hírhedt ítéletre – melyben a rabszolgasorsban élő férfi és családja a bíróság szerint „nem személyek” – a Thomas More Society ügyvédje leszögezte, hogy a helyzet most is pontosan ugyanaz, mint akkor volt: alsóbb fokú bíróságok emberi lények emberi mivoltával kapcsolatosan ítélkeznek – mindenfajta hatáskör nélkül.

Álláspontjuk szerint egyedül az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hivatott eldönteni azt, amit beadványukban kérdésként prezentáltak:

azon „embriók, amiket házasságban élő személyek létrehoztak, személyek, vagy pedig tulajdon?”.

A beadványról, mely a fenti kérdésen túl további kérdéseket is megfogalmaz, a Legfelsőbb Bíróság 2019. február 25-én dönti el, hogy felveszi-e a megtárgyalandó ügyek listájára. Amennyiben nemlegesen dönt, az ellen fellebbezésre, illetve ugyanebben az ügyben újabb beadvány benyújtására az amerikai jog szerint nincsen lehetőség.

Az S4C figyelemmel kíséri a beadvány alakulását és folyamatosan tudósítani fogjuk olvasóinkat a fejleményekről.

Forrás: lifesitenews.com, wnd.com.

Iratkozzon fel hírlevelünkre