A nagy ingatlandilemma: Vegyük vagy építsük?

Az elmúlt év egyik legfelkapottabb témája az ingatlanpiac volt. Az ingatlanárak egy ideje tagadhatatlanul emelkednek, főként a lakások árai, így nem mindegy, mekkora összeget kell otthonteremtésre szánnunk.

Az ingatlanvásárlás kontra házépítés összehasonlításból e cikk erejéig hagyjuk figyelmen kívül a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK)! A támogatásnak köszönhetően a már meglévő vagy tervezett gyermek(ek)től függ a kedvezmény mértéke és a banki konstrukciók.

A CSOK felvételekor egyértelműen az új építésű ingatlanokra jár a legnagyobb támogatás, legyen az ház vagy lakás. Most azonban vizsgáljuk ezt a kérdést abból a szemszögből, ahol a gyermek nem befolyásoló tényező a megválaszolandó kérdésünk eldöntésében!

A családi házak alapvetően a lakásokhoz képest sokkal vonzóbbak a lakosság számára: kertvárosi környezet, nagyobb terek, egyedibb kialakítások.

Amennyiben házépítésre adnánk a fejünket, úgy többnyire saját elképzeléseinket követhetjük az ingatlan kialakítását illetően.

Annak ellenére, hogy egy családi ház a legtöbb esetben nagyobb kiadást jelent, mint egy lakásvásárlás, a vevőket kárpótolja a tény – és ezért többletkiadást is hajlandóak vállalni –, hogy szintlépésként tekinthetnek a lakásról házra váltásra.

Hátrányként a családi ház tekintetében egyértelműen a magasabb ár említhető meg. Az egyedi kialakítás is megjelenhet hátrányként: amikor majd túl szeretnénk adni az ingatlanon, nehezebben találunk rá vevőt.

Ugyanis közel másfélszer gyorsabban kelnek el a lakások, mint a családi házak.

Ha csak nem befektetési céllal vágunk bele az építkezésbe, lakást nem fogunk építeni. Az „építkezés” fogalma alatt most inkább a családi házak kivitelezését értsük!

Az építkezés során nagy figyelmet kell fordítani az alapkövekre: az építőanyagokra. Az építőanyag-ipar erős évet zárt 2018-ban: a gyártók forgalma körülbelül 20 százalékkal nőtt.

A kereslet növekedése magával vonta a különböző építési anyagok árának emelkedését, amely végül ahhoz vezetett, hogy a családi ház kivitelezési költsége is nagyobb lett.

A fentieket elnézve a családi ház kialakítása nagyobb beruházásnak tűnhet, mint egy lakásé, ám érdemes megvizsgálni az ingatlan földrajzi helyét is. A fővárosban található belvárosi lakások árai gyakran vetekszenek az agglomerációban épített házakéval. Ilyenkor kényelmi szempontok merülnek fel a döntésben.

Akit a belvároshoz köt a munkája, nem biztos, hogy belevág az agglomerációhoz tartozó ház építésébe.

A pénzügyi szempontok mellett a szubjektív szempontok is nagy jelentőséggel bírnak. Pénzügyi számításokat végezve a számadatok adhatnak választ a kérdésünkre: vajon pénzügyileg mi éri meg számunkra jobban?

Döntéseinket minden esetben befolyásolhatják személyes preferenciáink.

Iratkozzon fel hírlevelünkre