Guaidó amerikai kormányzati tisztségviselőkkel találkozott

Az ellenzéki többségű venezuelai parlamentet vezető Juan Guaidó tavaly decemberben Washingtonban járt, és amerikai kormányzati tisztségviselőkkel találkozott – mondta el egy névtelenül nyilatkozó fehér házi szóvivő.

A forrás úgy tudja, hogy Donald Trump amerikai elnök kormányának tisztségviselői több más alkalommal is tárgyaltak a venezuelai politikussal, aki egy januári tüntetésen a latin-amerikai ország ideiglenes államfőjének kiáltotta ki magát Nicolás Maduróval szemben. Az Egyesült Államok elsőként ismerte el őt Venezuela legitim képviselőjének, és azóta a latin-amerikai és az európai országok többsége is elismerte.

A Washingtonban nyilatkozó illetékes nem árulta el, hogy pontosan kikkel találkozott Guaidó, csak annyit hangsúlyozott, hogy személyesen tárgyalt a kormány képviselőivel az amerikai fővárosban. 

Sajtóértesülések szerint az ellenzéki vezető Kolumbiában és Brazíliában is járt decemberben.

Guaidó ekkor még nem töltött be házelnöki tisztséget, az ellenzéki többségű törvényhozás csak január 5-én választotta meg vezetőjének, közvetlenül azelőtt, hogy Nicolás Maduro megkezdte volna második elnöki ciklusát. Maduro tavaly egy vitatott választáson nyerte el az államfői tisztséget újabb hat évre. Az ellenzék bojkottálta a voksolást, amelynek eredményét több külföldi kormány nem ismerte el.

Juan Guaidó a január 23-i tüntetésen kiáltotta ki magát ideiglenes elnöknek. A venezuelai ellenzék az alkotmány értelmezését követően arra jutott, hogy Maduro visszaélt az elnöki tisztséggel, így a végrehajtó hatalom a házelnökre száll, míg ki nem írják az új választásokat.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre