Stephen Rasche: A magyarok 60 nap alatt megmentettek minket

Hatvan nap alatt sikerül megmenteni egy iraki várost a magyar támogatásnak köszönhetően – mondja Stephen Rasche. Az iraki keresztények helyzetére pontosan rálátó projektvezető szerint Európa túlságosan óvatos, így azonban vészesen nagy a kockázat.

Hosszasan folyt vita az Európai Parlamentben az iraki keresztények megsegítésének esélyéről, ám a képviselők többsége rendkívül óvatos volt – festette le az egy évvel ezelőtti helyzetet az S4C.News-nak adott interjúban Stephen Rasche, hozzátéve: így el fog veszni az iraki kereszténység. A Szükséget Szenvedő Egyház katolikus jótékonysági szervezet ninivei újjáépítési projektjének vezetője végül a magyar kormány Tell-Aszkuf-i projektjét ajánlotta a politikusok figyelmébe.

Mint mondja, akkoriban készült az unió akcióterve, amellyel Moszul helyi gazdaságát akarták pénzügyi támogatással újjáéleszteni. „Ez a terv semmilyen segélynyújtást nem tartalmazott a templomokban és menedékhelyeken elszállásolt, otthonaikból elüldözött keresztények számára” – tette hozzá.

Azt követően, hogy a Hungary Helps Program részeként Magyarország szerződést kötött a kedvezményezett egyházmegyével, mindössze hatvan nap alatt sikerült megmenteni az Iszlám Állam dúlása miatt elhagyatott várost. 

A nemzetközi segítségnyújtással kapcsolatosan a projektvezető rámutatott: „semmi sem állja útját annak, hogy az európai kormányok a rendelkezésükre álló forrásaikkal hasonló projekteket indítsanak; nincs, ami megállítsa őket, ha készek bátran megvallani: >>Ezek az emberek üldöztetéstől szenvednek, népirtás áldozatai – meg tudjuk őket menteni!<<“.

Úgy látja, ha csak öt Magyarországhoz hasonló európai ország melléjük állna, Irak keresztény népe megmenekülne.

A teljes interjú ide kattintva olvasható. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre